material realizat de avocat Anamaria Crețu – Baroul Bihor | Carmen Hoblea, Anamaria Crețu – Cabinete de avocat asociate
Curtea Constituțională a pronunțat, recent, Decizia nr. 232/07.04.2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 549 din 27.05.2021, prin care au fost declarate neconstituționale prevederile art.20 alin. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Potrivit prevederilor art. 20 alin. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor: „Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”; În principal, prin sintagma „drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență” se face trimitere la indemnizația lunară pentru creșterea copilului, stabilită prin art. 2 alin. 1 din O.U.G. nr. 111/2010, dar și la stimulentul de inserție stabilit prin art. 7 din O.U.G. nr. 111/2010.
Așadar, indemnizația lunară pentru creșterea copilului făcea parte, anterior deciziei de neconstituționalitate, în mod indiscutabil, din categoria veniturilor neurmăribile, cu excepția situației în care se urmărește recuperarea sumelor încasate necuvenit cu acest titlu, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. 1 din O.U.G. nr. 111/2010.
Urmare a Deciziei nr. 232/2021 a Curții Constituționale, ar rezulta că indemnizația lunară pentru creșterea copiilor va putea să fie urmărită silit, în cadrul unul dosar execuțional, pentru orice categorii de datorii.
În motivarea acestei decizii, Curtea Constituțională reține că indemnizația nu este un drept al copilului, ci al părintelui, suplinindu-se astfel veniturile pe care acesta nu le mai poate realiza din exercitarea unei profesii, motiv pentru care “interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor prevăzută la art.2 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010, nu este justificată în mod obiectiv și rezonabil”.
Analiza constituționalității acestor norme legale, prin prisma încălcării prevederilor art. 48 alin. 1 și 49 din Constituția României, a avut loc strict din prisma specificului litigiului de fond, care avea ca obiect obligația de întreținere, ceea ce este inadecvat.
Decizia Curții Constituționale nu a fost adoptată cu unanimitate de voturi, existând judecători cu opinie separată. Aceștia au considerat, în mod corect, că indemnizația pentru creșterea copilului are natura unui drept social, chiar dacă este calculată în funcție de veniturile titularului. Mai mult, în mod judicios s-a apreciat că, “caracterul neurmăribil al indemnizației pentru creșterea copilului nu încalcă art.48 alin. 1 și nici art. 49 din Constituție, din contră, reprezintă o expresie a acestor texte constituționale, întrucât creează premisele necesare asigurării în bune condiții a creșterii copiilor de până la 2 sau 3 ani, după caz”.
Contrariată de această situație, în urma unei atente analize a legislației în vigoare, am concluzionat că indemnizația de creștere a copilului a rămas un venit neurmăribil. Dispozițiile art. 20 alin. 1 din O.U.G. nr. 111/2010 nu sunt singurele prevederi legale care instituie caracterul neurmăribil al indemnizației. Potrivit art. 729 alin. 7 Cod procedură civilă, “Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”
Prevederile art. 729 alin. 7 Cod procedură civilă sunt aplicabile în cadrul procedurii de executare silită, sunt în vigoare și nu au făcut obiectul deciziei de neconstituționalitate, motiv pentru care considerăm că indemnizația pentru creșterea copilului nu poate să fie urmărită silit. Sintagma “indemnizațiile pentru copil” face trimitere, fără îndoială, la indemnizația pentru creșterea copilului.
Practic, excepția de neconstituționalitate soluționată prin Decizia Curții Constituționale nr. 232/07.04.2011 nu a privit și art. 729 alin. 7 Cod procedură civilă, fapt explicabil prin prisma naturii litigiului în care a fost ridicată această excepție, care avea ca obiect stabilirea pensiei de întreținere. Or, art. 729 alin. 7 Cod procedură civilă este un text legal incident doar în faza executării silite, a cărui neconstituționalitate nu putea fi invocată, neavând incidența în cauza de fond.
Concluzionând, apreciem că, în cazul în care debitorul face dovada faptului că veniturile urmărite de către executorul judecătoresc sunt încasate cu titlu de indemnizație de creștere a copilului, fiind așadar incident art. 729 alin. 7 Cod procedură civilă, executorul judecătoresc este obligat să dea aplicabilitate acestui text legal în vigoare, oprind urmărirea silită asupra acestor venituri.
CITIȚI, de același autor: Cine poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului | Modificări legislative privind stimulentul de inserție
Comments 1