Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au anunțat că se solidarizează cu Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și ”condamnă public gravele atentate la independența justitiei, democrației și statului de drept din Republica Moldova ce rezultă din acțiunile președintei Maia Sandu”. În opinia celor trei asociații, gravitatea acestor acțiuni este cu atât mai mare cu cât se încearcă justificarea lor ”în numele unor pretinse valori europene sau în numele unei susțineri de către organizații europene”.
Extrase din comunicatul celor trei asociații de magistrați din România:
Concret, la data de 2 septembrie 2020, ca urmare parcurgerii procedurilor legale și în conformitate cu art. 116 alin. 3 din Constituția Republicii Moldova, judecătorul Vladislav Clima a fost numit, prin decret prezidențial, în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe data 28 mai 2021, fără să i se fi propus de Consiliul Superior al Magistraturii, președinta Maia Sandu a emis un decret prezidențial prin care, cu de la sine putere, a revocat decretul din 2 septembrie 2020, dispunând încetarea mandatului judecătorului Vladislav Clima, de președinte al Curții de Apel Chișinău, pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare a acestuia în respectiva funcție de conducere.
Dacă asemenea fapte au fost descoperite de noua președintă, Maia Sandu, aceasta avea obligația de a cere autorităților abilitate ale statului să le investigheze într-o procedură legală și transparentă, cu respectarea dreptului la apărare, iar dacă se dovedeau ca fiind clar fundamentate, pe elemente concrete și de netagaduit, Consiliul Superior al Magistraturii avea instrument legal pentru a acționa.
Acțiunea unilaterală a președintei Maia Sandu de a revoca cu de la sine putere un act administrativ prin care un judecător a fost numit într-o funcție de conducere, la propunerea CSM, ca urmare a parcurgerii procedurilor constituționale și legale, care nu au fost anulate de o instanță de judecată printr-o hotărâre irevocabilă, constituie o atitudine specifică regimurilor totalitare, fiind străină de litera și spiritul valorilor europene și democratice.
Acțiunea președintei Maia Sandu este un atac la valorile democratice pe care pretinde că le apără și promovează.
Față de derapajul alarmant, față de inadmisibila încălcare a independenței justiției, (…) vom susține demersurile Asociației Judecătorilor din Republica Moldova în fața organismelor europene, a Asociației Europene a Judecătorilor, a Asociației MEDEL, a asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor din statele Uniunii Europene, în scopul corectei și completei informări a acestora.
DOCUMENT – Comunicatul Asociației Magistraților din România, Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociației Procurorilor din România: