Avocații pot să dețină funcții didactice în învățământul superior și să le predea noțiuni juridice elevilor din ciclurile gimnazial și liceal. Reglementarea este cuprinsă într-o lege care modifică articolul 16 din Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat și care a fost promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit noii formulări a articolului 16 din Legea Avocaturii, exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu:
- calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau județene;
- activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial
- activități în domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale;
- calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, practician în insolvență, responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, expert în executarea contractelor cu finanțare europeană.
- alte activităţi prevăzute de lege.
Până acum, Legea 51/1995 prevedea că avocații puteau avea ”activități și funcții didactice în învățământul juridic superior”. Inițiatorii proiectului de modificare a art. 16 din Legea Avocaturii au considerat că ”avocații au un regim mai restrictiv în comparație cu notarii publici, executorii judecătorești, consilierii juridici și chiar cu magistrații, deși avocații exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori și judecători”.
DOCUMENT – Legea privind modificarea art. 16 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat: