Șase percheziții au fost efectuate, joi, în județele Bihor și Arad în cazul a doi orădeni, acuzați că au folosit documente falsificate pentru a răscumpăra obligațiuni în valoare de peste 1,3 milioane de lei. Suspecții ar fi falsificat mai multe documente prin care se atesta că unul dintre ei ar fi împuternicit pe contul bancar al unei persoane care decedase. Anchetatorii bănuiesc că cei doi ar fi fost ajutați de o angajată a băncii, și ea cercetată în acest dosar.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Bihor îi suspectează pe cei doi orădeni, unul de 43 de ani, celălalt de 32 de ani, că, în cursul lunii martie 2020, ar fi falsificat actele prin care unul dintre ei se prezenta drept împuternicit pe contul bancar al unei persoane care decedase.
”Bărbatul de 32 de ani ar fi reușit, în mod fraudulos, beneficiind de complicitatea unei angajate a băncii, cercetată în același dosar să efectueze mai multe operațiuni financiare, în baza unei procuri falsificate, constând în răscumpărarea de obligațiuni, creând un prejudiciu total de 1.373.300 de lei”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Mai precis, folosind procura falsă, suspectul și-a creat un cont de internet banking, prin care a răscumpărat obligațiunile și a mutat banii în alte conturi puse la dispoziție de bărbatul de 43 de ani.
Pentru a strânse dovezi față de cei doi, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, sub coordonarea Pachetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au făcut, joi, 6 percheziții în Bihor și Arad la locuințele sau imobilele deținute persoanele suspectate de înșelăciune, fals, infracțiuni informatice şi spălarea banilor.
”Au fost ridicate în vederea cercetărilor diverse înscrisuri, medii de stocare, laptop-uri, telefoane mobile, 55.000 de lei, precum și 657 de cartușe cu glonț, de diferite calibre. La finalizarea perchezițiilor, după audiere și administrarea probatoriului, cele două persoane au fost reținute, iar astăzi, vor fi prezentate unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru a se dispune măsuri legale față de acestea”, a transmis comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Acțiunea ofițerilor SICE Bihor a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic, Poliția Municipiului Oradea și al luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale.