Curtea Constituțională a României (CCR) a explicat, într-o decizie publicată, miercuri, pe pagina sa de internet, care au fost argumentele pentru care, pe 8 aprilie, a hotărât că dispozițiile art. 551 din legea 254/2013 referitoare compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare sunt neconstituționale. Curtea a constatat că persoana față de care s-a dispus liberarea condiționată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017 se află în imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a consecințelor faptelor sale. În plus, CCR a stabilit că prin interpretarea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dispozițiile art.55 ind.1 din Legea nr. 254/2013 sunt convertite din norme de drept execuțional penal în norme de drept substanțial, cu încălcarea prevederilor art.15 alin.(2) din Constituție.
Extras din Decizia 242/8 aprilie 2021 a Curții Constituționale:
Curtea constată că prima etapă a liberării condiționate, ce presupune îndeplinirea condițiilor legale și verificarea îndeplinirii acestora prin procedura prevăzută de dispozițiile anterior menționate, este indisolubil legată de plasarea fizică a condamnatului în cadrul unui penitenciar, fapt ce presupune restrângerea exercițiului libertății individuale a persoanei condamnate. Cu alte cuvinte, îndeplinirea condițiilor specifice care conferă vocație pentru dispunerea liberării condiționate nu poate fi realizată decât de persoana care este privată de libertate, ca urmare a pronunțării unei hotărâri definitive de condamnare a acesteia la pedeapsa detențiunii pe viață sau a închisorii, și care se află efectiv într-un loc de detenție.
Curtea constată că a doua etapă a liberării condiționate este indisolubil legată de punerea în libertate a persoanei condamnate, numai în acest cadru putându-se vorbi de respectarea de către aceasta a măsurilor de supraveghere și a obligațiilor stabilite de instanță, potrivit Codului penal.
Concluzia logică (…) este că dispozițiile referitoare la compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare se circumscriu primei etape a liberării condiționate, acestea reprezentând, în fapt, o altă modalitate de calcul ce trebuie avută în vedere la verificarea îndeplinirii condiției ce privește fracțiile de pedeapsă ce trebuie obligatoriu executate.
Având în vedere sfera normativă a Legii nr.254/2013, Curtea apreciază că legiuitorul nu trebuia să realizeze precizarea expresă, în sensul că art.551 se va aplica doar în cazul persoanelor care se află la momentul adoptării acestei dispoziții într-un penitenciar.
Curtea apreciază că modalitatea de reglementare a dispozițiilor anterior menționate concură la ideea că voința legiuitorului nu a vizat aplicarea prevederilor referitoare la compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare și persoanelor care fuseseră liberate condiționat înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017.
În cazul recalculării perioadei executate efectiv din pedeapsa din a cărei executare a fost dispusă liberarea condiționată anterior intrării în vigoare a Legii nr.169/2017, prin considerarea ca executate suplimentar a zilelor calculate ca executate în considerarea condițiilor de detenție necorespunzătoare, legea nu prevede o procedură ce trebuie urmată, în sensul reglementării organelor ce trebuie să dea relații în acest sens instanței judecătorești, modalitatea de solicitare a acestor date, dacă această modalitate de calcul se aplică în cazul recidivei, al reabilitării etc.
Curtea apreciază că argumentele adoptate de instanța supremă nu pot fi reținute, astfel că și concluzia ce se regăsește în dispozitivul Deciziei nr.7 din 26 aprilie 2018 apare ca fiind lipsită de susținere.
Pe 8 aprilie 2021, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale prevederile articolului 551 din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în interpretarea dată prin Decizia nr.7 din 26 aprilie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală. Dispozițiile despre care CCR susține că încalcă normele constituționale se referă la compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare.
”Curtea a constatat că sunt încălcate prevederile constituționale ale art.1 alin.(5), potrivit căruia, în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie și ale art.15 alin.(2) potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”, se arăta în comunicatul CCR din 8 aprilie. ”Curtea a constatat că, prin pronunțarea Deciziei nr.7 din 26 aprilie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a conferit dispozițiilor art.55 ind.1 un caracter imprevizibil, care are implicații în ceea ce privește persoana față de care s-a dispus liberarea condiționată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017, aceasta fiind în imposibilitatea de a cunoaște data la care pedeapsa urmează a fi considerată ca executată și în consecință să își regleze comportamentul. Ca atare, persoana față de care s-a dispus liberarea condiționată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017 se află în imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a consecințelor faptelor sale, cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(5).”
DOCUMENT – Decizia nr.242 din 8 aprilie 2021 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.551 din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în interpretarea dată prin Decizia nr. 7 din 26 aprilie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală: