Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va dezbate, în ședința din 12 iulie, propunerea de delegare a judecătoarei Adriana Stoicescu în funcția de vicepreședinte al Tribunalului Timiș. Cunoscut pentru tranșantele sale luări de poziție, magistratul a fost, până la începutul acestui an, președintele instanței timișene.
Adriana Stoicescu s-a născut pe 31 ianuarie 1971, în Timișoara. Este licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – promoția 1996, iar între 1996 și 2004 a profesat ca avocat în Baroul Timiș. În 2004 a intrat în magistratură, la Judecătoria Lipova, din județul Arad, unde a rămas până în 2007. A urmat o perioadă de 4 ani la Judecătoria Sectorului 1 București, după care a ocupat, timp de doi ani, funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Timișoara.
În 2013, din iunie până în august, a fost judecător la Tribunalul Bihor, după care s-a mutat la Timișoara unde a fost, până la începutul anului 2015, vicepreședinte al Tribunalului Timiș.
Din 1 ianuarie 2015 până la începutul lui 2021 – timp de două mandate – a îndeplinit funcția de președinte al Tribunalului Timiș.
Adriana Stoicescu este unul dintre cele mai vocali magistrați români, fiind cunoscută pentru modul direct în care își spune opiniile. Într-un interviu acordat pentru BihorJust la începutul acestui an, judecătoarea a recunoscut că a primit critici pentru că-și spune părerile în public: ”Am fost acuzată de un coleg procuror că fac rău sistemului judiciar aducând pe tapet problemele din interiorul justiției. 90% din oamenii care citesc postările mele și apoi îmi scriu, însă, mă susțin. Recunosc că primesc mesaje private de la colegi, culmea, mulți procurori, care susțin pozițiile mele, dar care recunosc că le este teamă să se exprime public.”
Cu aceeași ocazie, magistratul timișean a dezvăluit că a primit amenințări ca să fie redusă la tăcere: ”Am fost amenințată cu “lichidarea” și că voi zbura din sistem dacă nu tac.”
În prezent, Adriana Stoicescu este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară, la solicitarea CSM, după ce i-a transmis ministrului Justiției să plece acasă, catalogându-l ”personaj trist”.
DOCUMENT – Ordinea de zi a ședinței din 12 iulie a Secției pentru judecători a CSM: