Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat după apariția unor informații potrivit cărora CSM a transmis Curții Constituționale un memoriu Amicus Curiae prin care susține sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la dispozițiile legale de reducere a vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA și DIICOT. Procurorii din CSM au precizat că susțin poziția DNA și DIICOT în sensul reducerii vechimii necesare pentru funcționarea procurorilor care activează în cadrul DNA şi DIICOT, despre care spun că este un demers necesar.
Comunicatul Secției pentru procurori a CSM:
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public în sensul transmiterii de către Consiliul Superior al Magistraturii a unui memoriu amicus curiae Curții Constituționale, în susținerea sesizării formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la dispozițiile legale de reducere a vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA și DIICOT, pentru corecta informare a opiniei publice, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii precizează că susține poziția exprimată de Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în memoriul amicus curiae transmis Curții Constituționale de către aceste două instituții.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că prevederile criticate prin obiecția de neconstituționalitate nu contravin dispozițiilor constituționale, iar modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, în sensul reducerii vechimii necesare pentru funcționarea procurorilor care activează în cadrul DNA şi DIICOT este un demers necesar, având în vedere lipsa acută de personal cu care s-au confruntat cele două instituții în mod constant în ultimii ani.
Secția pentru procurori atrage atenția că funcționarea în parametrii corespunzători a acestor instituții din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept.
Pe 9 iulie, DNA și DIICOT au trimis Curții Constituționale a României un memoriu Amicus Curiae care conține observații la sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la neconstituționalitatea prevederilor Legii pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Potrivit celor două instituții, reducerea de la 10 ani la 7 ani a vechimii necesare pentru funcționarea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT ”este un demers legislativ necesar și solicitat, în mod constant, de către conducerea Ministerului Public”. În perioada 2017-2021 DNA și DIICOT au înregistrat un deficit de personal de peste 40%. Obiecția de neconstituționalitate va fi discutată pe 14 iulie de plenul CCR.