Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, a reacționat după declarațiile pe care ministrul Justiției, Stelian Ion, le-a făcut ca urmare a deciziei CCR de a declara neconstituțională reducerea de la 10 ani la 7 ani a vechimii necesare pentru accederea în DNA și DIICOT. ”Curtea Constituțională a mai dat astăzi o lovitură DNA și DIICOT, adică luptei împotriva corupției și a criminalității organizate”, a scris pe Facebook ministrul Stelian Ion. ”Discursul public este coordonat de oameni și oameni. Specialiștii se distrează, nespecialiștii nu mai știu ce să creadă…Mă rog, ăsta e nivelul, pe actorii publici societatea i-a emanat”, a reacționat Bogdan Mateescu.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției a criticat decizia din 14 iulie a Curții Constituționale.
”CCR nu a ținut cont de opinia celor care știu cel mai bine care este situația în parchete și a ignorat argumentele DNA și DIICOT, susținute, de asemenea, de mai multe asociații ale magistraților și de Secția de procurori a CSM. Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA și DIICOT, decizia CCR închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de miniștrii Iordache și Toader. (…) A face reformă în justiție și a le asigura unităților de parchet condițiile și personal pentru a-și desfășura activitatea în mod optim devine neconstituțional. Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR.
Activitatea procurorilor care în prezent lucrează la DNA și DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiției analizează soluțiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupție și criminalitatea organizată să fie întărite”, a scris Stelian Ion.
Acesta a precizat că, după motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiției va propune modificarea legislației astfel încât ”aceste unități de parchet și sistemul de justiție în general să funcționeze în mod optim”.
”Nu intru în polemica fals-fatalistă și cum de lege lata un judecător de curte de apel ar trebui să aibă 10 ani vechime și două examene promovate ca să se apropie oarecum de salariul unui procuror DIICOT sau DNA căruia era să îi fie suficienti 5 ani și niciun astfel de examen. Și responsabilități au, slavă Domnului, amândoi”, a reacționat președintele CSM, Bogdan Mateescu.
”Discursul public este coordonat de oameni și oameni. Specialiștii se distrează, nespecialiștii nu mai știu ce să creadă… Mă rog, asta e nivelul, pe actorii publici societatea i-a emanat.
Dincolo chiar și de atacul la instituții (deși foarte grav, îmi aduce aminte de timpuri trecute nu de mult),
Ambiția unor inițiatori de proiect de lege și insistența lor de a adaugă această dispoziție necorelată și discriminatorie în legea privind transferurile, avizată negativ de CSM, în orice caz discutabilă, fără dubiu, iată, neconstituțională, lasă magistrații făra cadru legal în această materie în continuare.
Magistrații rămân singurii din întreg spectrul român al “muncii” care nu se pot transfera de peste un an.
Bravo! Ce să zic…”, a scris Bogdan Mateescu.