Procurorii DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Serviciului Județean de Protecție Internă (SIPI) Suceava, colonelul Florin Constantin Timu. Acesta este acuzat că, în schimbul unor sume de bani, a divulgat secrete de stat și a protejat activitatea unor polițiști șpăgari de la Compartimentul Permise din Suceava. În același dosar a fost trimis în judecată și fostul șef de la Permise Auto Suceava, comisarul șef Radu Ionuț Obreja.
Procurorii anticorupție susțin că fostul șef al SIPI Suceava ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediar, de la comisarul-șef Obreja peste 25.000 de euro pentru a proteja activitățile de corupție care se desfășurau la Compartimentului de Permise Auto Suceava. De altfel, dosarul colonelului TImu și al comisarului-șef Obreja a fost disjuns din cauza penală privind activități de corupție presupus a fi comise la nivelul Compartimentului permise de conducere auto Suceava, au precizat oficialii DNA.
Anchetatorii anticorupție susține că în cadrul instituției sucevene a funcționat o grupare condusă de fostul șef al Compartimentului Permise și formată din polițiști, funcționari, instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român. ”Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor”, au transmis procurorii DNA, care au aflat detalii uluitoare despre modul de acțiune al șpăgarilor.
Astfel, promovarea candidaților pentru obținerea permiselor de conducere s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
”O situație specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuț, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro”, arătau procurorii.
Cu ocazia descinderilor făcute în noiembrie 2020 în cazul ”fabricii de permise” din Suceava, DNA a ridicat bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 de euro.
Pe lângă faptul că nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală cu privire la activitatea de la Permise Suceava, colonelul Florin Constantin Timu i-ar fi divulgat fără drept șefului Compartimentului Regim Permise de Conducere informații secrete de stat, clasificate „strict secret”, dar și informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Radu-Ionuț Obreja sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.
”În perioada 2018 – 2020, inculpatul Timu Florin Constantin ar fi consemnat în cuprinsul declarațiilor de avere date necorespunzătoare adevărului referitoare la mai multe imobile”, au explicat procurorii DNA, care au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține lui Timu.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Suceava cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.