Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la interpretarea unor dispoziții referitoare la modul de stabilire a valorii despăgubirilor în cazul exproprierilor. Sesizarea prealabilă a fost formulată de Curtea de Apel Cluj și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 19 iulie.
Conținutul sesizării prealabile formulate de Curtea de Apel Cluj:
Dispoziţiile art.22 alin.6 din Legea nr.255/2010, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 213/2018 se interpretează în sensul că valoarea despăgubirilor se stabileşte exclusiv prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici la momentul transferului dreptului de proprietate sau vor fi avute în vedere şi criteriile prevăzute de art.26 alin.2 din Legea nr.33/1994?
Articolele vizate în sesizarea prealabilă:
- art.22 alin.6 din Legea nr.255/2010: Experții, la realizarea raportului de expertiză, precum și instanța vor ține seama de expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate.
- art.26 alin.2 din Legea nr.33/1994: La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor tine seama de preţul cu care se vînd, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiza, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: