Material realizat de avocat Carmen Hoblea – Baroul Bihor | Carmen Hoblea, Anamaria Crețu – Cabinete de avocat asociate
Procedura specială a evacuării este o modalitate eficientă de a obține evacuarea unui locatar (chiriaș), pentru neplata chiriei, dar și în cazul încetării contractului prin împlinirea termenului sau pentru orice altă cauză, atunci când proprietarul dorește intrarea în posesia imobilului. Pentru a uza de această procedură nu este necesar să existe un contract scris, ea aplicându-se și locațiunilor verbale.
Primul pas este notificarea chiriașului, în scris, prin intermediul executorului judecătoresc, punându-i-se în vedere să elibereze şi să predea liber imobilul, în termen de 30 de zile. Chiriașul poate renunţa la notificare, prin act scris.
Dacă locatarul notificat refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat, se poate formula, în instanță, cererea de evacuare. Aceasta cerere se timbrează cu 100 lei.
Unul dintre avantajele acestei proceduri este inadmisibilitatea formulării unor cereri proprii ale pârâtului-locatar (cum ar fi o cerere pentru plata investițiilor), în cadrul acestui dosar (pot fi formulate separat).
Cererea de evacuare se judecă de urgenţă (însemnând termene mai scurte) și se pronunță o hotărâre executorie (care poate fi pusă în executare imediat după pronunțare). Competența aparține judecătoriei în circumscripţia căreia se află situat imobilul.
Chiria restantă poate fi cerută în cadrul procedurii de evacuare sau pe cale separată, printr-o altă cerere, pe calea unei ordonanţe de plată sau a unei cereri cu valoare redusă ori a unei acțiuni de drept comun.
Chiar dacă ne-am referit doar la proprietar, de prezenta procedură pot uza și:
- sublocatarul sau cesionarul;
- dobânditorul imobilului = cel care a cumpărat un imobil care era închiriat la acel moment.
Împotriva executării hotărârii de evacuare se poate formula contestaţie la executare, fără a se putea dispune suspendarea executării, cu excepția situației în care se solicită evacuarea pentru neplata chiriei, iar locatarul consemnează chiria restantă+anticipat.
CITIȚI de același autor: Contractul de locațiune – chiriaș versus proprietar | Limitele urmăririi silite a veniturilor debitorului
Comments 1