Curtea de Apel Oradea a pronunțat, joi, o hotărâre definitivă în cazul a trei orădeni, acuzați că în 2020, în timp ce se aflau în Penitenciarul Satu Mare, au provocat un incendiu soldat cu moartea a trei deținuți. Nemulțumiți că le-a fost oprite activitățile la exterior, vizitele intime și pachetele, din cauza pandemiei, inculpații s-au revoltat și au dat foc unor saltele într-o celulă în care se aflau 10 deținuți. Din cauza fumului gros, trei dintre aceștia au murit.
Incendiul provocat de Peter Karoly Lakatos, Flavius Florin Hendre şi Octavian Dorin Mermeje s-a produs pe 19 martie 2020, imediat după apelul de seară. Alături de alți șapte deținuți din aceeași celulă, aceștia au blocat ușa cu paturile și au dat foc unor saltele puse în mijlocul camerei aflate la etajul al patrulea al Penitenciarului Satu Mare. Ca să poată respirta, s-au refugiat cu toții în baie, unde aveau un geam. Însă fumul gros a intrat și acolo, iar până când pompierii au reușit să intre și să stingă focul, trei dintre deținuți au murit.
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au aflat că Lakatos, Hendre și Mermeje au fost cei care au inițiat revolta. Primul a fost condamnat la 4 ani de detenție pentru proxenetism, iar ceilalți doi primiseră pedepse cu închisoare pentru tâlhărie. Ei au fost transferați la Satu Mare din Oradea și își executau pedepsele în regim semideschis.
Din cauza pandemiei, deținuților le-au fost oprite vizitele intime și primirea pachetelor și nu mai aveau voie să muncească în afara închisorii, fapt care i-a nemulțumit pe cei trei, care au protestat incendiind saltelele.
Inițial, Peter Karoly Lakatos, Flavius Florin Hendre şi Octavian Dorin Mermeje au fost acuzați de omor calificat, dar judecătorii au schimbat ulterior încadrarea în distrugere calificată.
Pe 26 martie 2021, Tribunalul Satu Mare a pronunțat sentința pe fond. Astfel, Lakatos a fost condamnat la 15 ani de închisoare, la care adaugă restul de 376 zile închisoare, Hendre a primit 14 ani de închisoare (plus un rest de pedeapsă de 1677 de zile de închisoare, în timp ce lui Mermeje i-a fost aplicată o pedeapsă de 13 ani de închisoare, plus un rest de 230 de zile de închisoare.
Apelul celor trei a fost respins azi de Curtea de Apel Oradea, care a acceptat, în schimb, solicitarea Parchetului de anulare a mandatelor în executarea cărora se aflau orădenii la momentul revoltei și de emitere a unor noi mandate de executare.