Mai multe persoane au fost prinse, în ultima perioadă, de polițiștii de frontieră pe aeroportul din Oradea în timp ce prezentau la control documente care dovedeau că au trecut prin COVID-19 și s-au vindecat, dar care se presupune că erau false. ”Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză”, a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea.
Polițiștii de frontieră au precizat că, începând cu 1 iulie, se ocupă și cu verificarea autenticității și valabilității certificatelor digitale emise de statele UE privind vaccinarea anti-COVID, testarea sau vindecarea ca urmare a trecerii prin această boală. ”În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil și/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situația reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare”, a informat ITPF Oradea.
În ultima perioadă, mai multe persoane care se prezentau la controlul de frontieră în cadrul aeroportului din Oradea au fost prinse prezentând adeverințe false potrivit cărora ar fi trecut prin COVID și s-au vindecat. În acest fel au încercat să scape de carantină, susțin autoritățile de frontieră, care atrag atenția că falsul și uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID-19 constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.
”Recomandăm tuturor cetățenilor care, în viitor, intenționeză să călătorească spre România din țări aflate în zone de risc, să se informeze din surse oficiale cu privire la condițile de trecere a frontierei de stat, cât și cele prin care să dovedească situația epidemiologică”, se mai arată în comunicatul ITPF Oradea.