Tribunalul Alba a decis, printr-o hotărâre definitivă, confiscarea a 3.500 de metri cubi de lemn de la compania HS Timber Production (cunoscută sub fosta denumire de Holzindustrie Schweighofer) și menținerea amenzii aplicate de autorități în acest caz. Firma austriacă a fost acuzată că, în 2019, a încercat să expedieze lemnul în afara țării prin folosirea unei firme tampon pentru a eluda plata taxelor către statul român. Hotărârea instanței din Alba a fost publicată pe blogul lui Andrei Ciurcanu și semnalată, vineri, de fostul parlamentar Mihai Goțiu.
Potrivit blogului lui Andrei Ciurcanu, 68 de containere încărcate cu 3500 de metri cubi de cherestea au fost confiscate, în noiembrie 2019, de Garda Forestieră și de IGPR, care au constatat neconcordanțe între avizele secundare și documentele de export. Mai precis, marfa, care venea din fabricile Schweighofer Sebeș și Suceava, avea trecute – la capitolul ”destinatar” din declarațiile vamale – firme din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită. În schimb, în avizele de însoțire a lemnului destinatar era trecută o firmă cu sediul în Austria.
Autoritățile au arătat că HS Timber voia să folosească această modalitate pentru a nu plăti impozit pe profit în România.
Inițial, Holzindustrie Schweighofer a câștigat procesul la Judecătoria Alba Iulia, dar Garda Forestieră și IGPR au făcut apel și au câștigat, în luna iunie a acestui an, la Tribunalul Alba.
Hotărârea definitivă poate fi consultată aici.
Decizia Tribunalului Alba este considerată de către fostul parlamentar Mihai Goțiu ”o victorie istorică în lupta cu mafia pădurilor”.
”Nu valoarea amenzii în sine, nici cantitatea de lemn confiscată sunt cele care atrag atenția în acest caz (deși nu sunt de neglijat- e vorba de lemn procesat în valoare de sute de mii de euro), cât, mai ales, câteva paragrafe din motivarea instanței, din care citez: “Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus menționate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară”, a scris Goțiu pe Facebook.