Penitenciarul din Oradea a anunțat că pune la dispoziția firmelor și instituțiilor, dar și a persoanelor fizice interesate deținuți care să presteze muncă necalificată atât în interiorul locului de deținere, cât și în afara închisorii. Cei care încheie în acest sens contracte de prestări servicii cu penitenciarul orădean se bucură de mai multe beneficii, printre care scutirea de obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate ori fondul de şomaj.
De munca deținuților beneficiază de mai bine de 20 de ani și Primăria Oradea. În baza unui contract cu penitenciarul din oraș, 9 deținuți aflați în regim deschis desfășoară, începând de azi, activități de igienizare și întreținere a spațiilor verzi din Oradea.
Potrivit unui comunicat al penitenciarului orădean, persoanele fizice sau juridice interesate pot beneficia de munca necalificată prestată de către deținuți în spațiile interioare (cusătura manuală a încălțămintei ori a altor accesorii vestimentare, producție de ambalaje din carton / mase plastice, componente electronice, cabluri electrice etc) ori în hale exterioare cu respectarea condițiilor de siguranță.
”Încurajăm pe această cale agenții economici care sunt interesați de oferta de forță muncă cu persoane private de libertate să aibă în vedere avantajele fiscale pe care le prezintă încheierea contractelor de prestări servicii cu Penitenciarul Oradea dar și importanța deosebită pe care o reprezintă munca pentru realizarea scopului pedepsei și reintegrarea în societate a persoanelor condamnate”, a transmis subcomisarul Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Cei care încheie contracte de prestări servicii cu penitenciarul orădean beneficiază, printre altele, de scutirea de obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate ori fondul de şomaj ori de negocierea tarifelor. Contractul se încheie între beneficiar și directorul închisorii, fiind asigurată și posibilitatea folosirii unor spaţii de producţie în interiorul penitenciarului. Disciplina muncii, supravegherea și paza deținuților în timpul activităților lucrative sunt asigurate cu profesionalism și fără costuri suplimentare, de polițiștii de penitenciare special instruiți și pregătiți în acest sens.
Potrivit reglementărilor în domeniu, jumătate din banii obținuți de către deținuți prin prestarea unor astfel de activități plătite sunt folosițipentru repararea prejudiciului cauzat părții civile. Diferența poate fi utilizată pentru cumpărături, convorbiri telefonice dar și pentru menținerea sau creșterea capacității de a-și câștiga existența după liberare.
Informații suplimentare pot fi obținute direct la sediul Penitenciarului Oradea sau prin accesarea paginii de internet a instituției http://anp.gov.ro/penitenciarul-oradea/ unde se regăsește oferta de muncă, la numărul de telefon 0259/419.881 int. 110 sau prin e-mail: poradea@anp.gov.ro.