O decizie aparte a fost luată recent de Consiliul Ordinului Avocaților din Paris. Acesta a hotărât ca o parte din banii pe care îi încasează avocații părților civile într-un proces să fie direcționați, sub formă de compensație financiară, către colegii lor care îi reprezintă pe inculpați, relatează rfi.ro. Este vorba despre dosarul atentatelor din 13 noiembrie 2015, când 129 de oameni au fost uciși într-o serie de atacuri armate comise în Paris, în plină stradă și la un concert la teatrul Bataclan. Procesul va începe pe 8 septembrie.
Consiliul Ordinului Avocaților din Paris a stabilit că avocaților care reprezintă victime ale atentatelor de acum 6 ani li se va plăti un ajutor jurisdicțional cu 10% mai mic, iar diferența va fi dată avocaților care îi apără pe acuzați. Decizia a fost luată pentru a echilibra sistemul de plată din cadrul acestui proces, relatează rfi.ro.
Astfel, avocații într-un proces de terorism sunt plătiți de stat, printr-un ajutor jurisdicțional de 272 de euro pe zi, care se acordă în funcție de numărul clienților apărați și nu de munca efectuată și nici de durata procesului. Avocații părților civile au zeci de clienți, ceea ce – în cazul unui proces care se va întinde pe mai multe luni – le poate aduce ajutoare jurisdicționale de sute de mii de euro, arată cnews.fr.
În schimb, avocații celor 14 acuzați au susținut că nu sunt suficient plătiți. Asta cu atât mai mult cu cât, pentru că ajutorul se acordă pe fiecare acuzat, iar fiecare inculpat este reprezentat de o pereche de avocați, aceștia din urmă trebuie să împartă banii acordați de stat.
Bravo @ORDREdesAVOCATS d’avoir réparti l’AJ plus equitablement entre avocats de parties civile et de défense. Pratiquement: ponction de 10% sur l’AJ en partie civile au delà de deux clients pour aider à financer la défense qui se contentait d’1/2 AJ par jour par accusé. pic.twitter.com/RgAeJuKiUW
— Arthur Dénouveaux (@Arthur_Dvx) July 26, 2021
Cei mai mulți dintre inculpații în procesul ce va începe pe 8 septembrie sunt apărați de avocați tineri, care se vor ocupa numai de acest caz timp de aproape un an, fără a putea lua și alte cazuri între timp. De exemplu, Salah Abdeslam, singurul atacator în viață din grupul ce a acționat în noiembrie 2015 va fi reprezentat de o avocată în vârstă de 31 de ani.