Resursele de gaze ale României se vor termina în următorii 9 ani, în timp ce, în actualul ritm de exploatare și pe baza rezervelor identificate până acum, petrolul românesc se va termina până în 2043. Datele sunt cuprinse în raportul publicat anual de către gigantul petrolier BP – ”Statistical Review of World Energy” – unul dintre cele mai ample la nivel global pe domeniul energetic, analizat de economica.net.
Potrivit sursei citate, în România, raportul dintre rezervele dovedite și ritmul actual de producție este de 9,1. Altfel spus, pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi și a unei producții în scădere (8,7 miliarde de metri cubi în 2020), gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale.
Pe baza aceluiași calcul, cei mai mare producători de gaze din Europaîși vor termina rezervele cunoscute de gaze în 4,7 ani (Marea Britanie), 12,8 ani (Norvegia) și 6,5 ani (Olanda). La nivel global, zăcămintele cunoscute de gaze ar urma să se termine în aproape 49 de ani.
În Marea Neagră românească există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, arată economica.net.
Pentru petrol, raportul BP arată că, la ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în 22 de ani. În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, anul trecut, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi.
DOCUMENT – Raportul BP ”Statistical Review of World Energy”: