10 avocați stagiari din Satu Mare solicită modificarea regulamentului examenului de absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Cursanți în anul II al INPPA – Centrul teritorial Timiș și Cluj, tinerii cer anularea probei scrise nr. 2 și eliminarea întrebărilor fără nicio variantă corectă de răspuns. Avocații stagiari s-au adresat și decanului Baroului Satu Mare, care a anunțat că le sprijină demersul.
Potrivit documentului înaintat decanului Baroului Satu Mare, cei 10 avocați stagiari arată că doresc punctual:
- Anularea probei scrise nr.2, prevăzută în regulamentul examenului de absolvire a INPPA;
- Modificarea art. 8 alin. (1) din Regulamentul actual și instituirea unor dispoziții obligatorii ce se vor regăsi în Regulamentul ce se poate adopta ulterior, potrivit art. 309 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat, în sensul eliminării întrebărilor de la examenul de absolvire a INPPA fără nicio variantă de răspuns corectă și limitarea examenului la întrebări cărora să le corespundă o variantă sau două variante de răspuns.
Aceste propuneri se regăsesc și în proiectul privind modificarea regulamentului, prezentat de avocatul Adrian Oprescu Filip la Congresul Avocaților din România, din 25-26 iunie 2021, și care fost remis Consiliului UNBR pentru analiză și decizie. (proiectul poate fi consultat AICI – punctul 6)
Stagiarii arată că examenul de definitivat din acest an implică un volum foarte mare de informații de studiat – din 7 discipline – în condițiile timpului limitat pentru pregătire. În plus, atrag atenția tinerii avocați, materiile opționale, în special cele cuprinse în Pachetul A (Drept fiscal și achiziții publice) sunt de competența instanțelor la care stagiari nu au acces, astfel încât examinarea acestora nu este în măsura să reflecte capacitățile dobândite pe perioada stagiului.
”Atragem atenția asupra faptului că, deși această probă are caracter de noutate, tematica a fost anunțată tardiv, motiv pentru care avocații stagiari au fost împiedicați în demersurile lor de pregătire. Mai mult decât atât, nu înțelegem considerentele obiective pentru care s-a recurs la adăugarea a două materii având tematică atât de consistentă, mai ales în contextul în care rata de promovabilitate de la concursurile de anii trecuți este una scăzută. Ca atare, nu se impune ca nivelul examenului să fie augmentat, ci, dimpotrivă, acesta ar trebui echilibrat, date fiind controversele și protestele din trecut”, au explicat avocații stagiari.
Aceștia consideră că cele cinci discipline pe baza cărora s-a susținut până acum examenul de definitivat (Organizarea și exercitarea profesiei de avocat, Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal și Drept procesual penal) reprezintă ”fundamentul pentru această profesie”. ”Rămâne la latitudinea fiecărui avocat stagiar pe ce domenii de drept se va specializa, având în vedere și faptul că există o vastă paletă de opțiuni”, au arătat stagiarii.
Decanul Baroului de avocați din Satu Mare, Victor Vlad Băculescu (foto stânga), a precizat pentru BihorJust că susține demersul stagiarilor: ”Examenul de definitivat este din ce în ce mai dificil. Cred că ar fi mult mai bine să se desfășoare la nivelul barourilor și să se pună accent pe chestiuni aplicate, să fie verificat ce știe să facă practic un avocat, nu doar teoretic.” În opinia avocatului Băculescu, situația se reflectă și asupra numărului redus – sub cel din 2020 – al candidaților înscriși în acest an la examenul de primire în profesie.
DOCUMENT – Solicitarea avocaților stagiari adresată decanului Baroului Satu Mare:
Comments 1