Curtea de Apel Oradea a menținut, printr-o hotărâre definitivă dată vineri, achitarea fostei primărițe din comuna bihoreană Sălacea, Sarolta Melinda Porsztner, acuzată de luare de mită și primire de foloase necuvenite. Instanța de apel a schimbat, însă, temeiul în care fostul edil a fost achitat pentru mită și a stabilit că această faptă nu a existat. În luna noiembrie, Tribunalul Bihor o achitase pe Sarolta Porsztner pe motiv că nu există probe că primărița a comis infracțiunea de luare de mită.
Curtea de Apel a admis apelul Saroltei Porsztner și a schimbat temeiul achitării pentru săvârşirea infracțiunea de luare de mită (un act material sub forma „pretinderii” din luna mai 2006) din art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penală în art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală. Altfel spus, dacă instanța de fond a stabilit că nu au existat probe care să demonstreze că fosta primăriță ar fi cerut șpagă, judecătorii Curții au decis, definitiv, că fapta nici măcar nu a existat.
În schimb, a fost menținută decizia Tribunalului Bihor de achitare a fostului edil pentru acuzația de primire de foloase necuvenite (858 de acte materiale în perioada iulie 2006-octombrie 2011), pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Sarolta Porsztner a fost acuzată că, începând cu anul 2006, în perioada cât a fost primar de Sălacea (între 2004 și 2012), ar fi cerut de la fiecare din angajații Primăriei câte 50 de lei pe lună ca să inițieze un proiect de hotărâre de Consiliu local prin care funcționarii administrației locale să primească un spor de 30% la salariu, adică 350 de lei.
“Aceasta (Porsztner Sarolta – Melinda – n.n.) le-a promis că va iniția hotărârea consiliului local și că îi va ajuta să obțină sporul. Având în vedere că potrivit prevederilor legale primarul este demnitar, Porsztner Sarolta – Melinda nu putea să beneficieze la rândul ei de acest spor, motiv pentru care le-a transmis funcționarilor primăriei ca fiecare dintre aceștia să îi dea și ei o sumă de bani cuprinsă între 25 – 30 de lei. Cu toții au fost de acord având în vedere că Porsztner Sarolta – Melinda s-a oferit să îi ajute să obțină acel spor”, se arăta în rechizitoriu.
Anchetatorii arătau că între 2006 şi 2011 toţi angajaţii Primăriei Sălacea i-ar fi lăsat, lunar, 25-30 de lei, în plic, primăriței Porsztner. Banii ar fi fost adunaţi de casierul Primăriei, Jozsef Endre Sandor. Așa se face că, susțin procurorii, între 2006 și 2011 edilul din Sălacea ar fi primit aceste sume de nu mai puțin de 858 de ori, adunându-se aproape 25.000 de lei.
Totul s-a oprit în 2011, după ce Camera de Conturi Bihor a constatat că acordarea acelui spor este nelegală, dar banii nu au trebuit restituiți ca urmare a unei amnistii.
Alături de fosta primăriță, a fost achitat și Jozsef Endre Sandor, casierul acuzat de complicitate la primirea de foloase necuvenite.