Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunțat că a primit două cereri împotriva Greciei, depuse de 30 de profesioniști din domeniul sănătății care lucrează independent sau în instituții de sănătate publică. Aceștia au reclamat că o lege națională care impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a profesioniștilor din sectorul sănătății le încalcă mai multe drepturi, printre care cele la viață, la libertate și securitate și la respectarea vieții private. Curtea a respins cererile acestora de a lua măsuri provizorii și de a suspenda aplicarea legii.
Cele două cereri împotriva Greciei au fost înregistrate la CEDO pe 2 septembrie 2021. Una dintre ele (cererea 43375/21 – Kakaletri și alții împotriva Greciei) a fost depusă de 24 de solicitanți, dintre care 18 sunt medici independenți și șase sunt angajați în instituții medicale publice. A doua (cererea nr. 43910/21 – Theofanopoulou și alții împotriva Greciei) a fost formulată de șase angajați din sectorul public care lucrează în instituții medicale publice (medici, o asistentă medicală, un paramedic).
Aceștia au invocat articolele 2 (dreptul la viață), 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), 4 (interzicerea sclaviei și a muncii forțate), 5 (dreptul la libertate și securitate), 6 (dreptul la un proces echitabil), 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și 14 (interzicerea discriminării) din Convenția europeană a drepturilor omului.
Reclamanții s-au plâns de prevederile secțiunii 206 din Legea nr. 4820/2021 care impun vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a profesioniștilor din sectorul sănătății, ca o condiție pentru a-și putea continua exercitarea ocupației. Reclamanții au solicitat, de asemenea, Curții să aplice măsuri provizorii (regula 39 din Regulamentul Curții) și să suspende imediat aplicarea legii.
Pe 7 septembrie, CEDO a decis să respingă cererile de măsuri provizorii, considerând că acestea se află în afara domeniului de aplicare al articolului 39 (măsuri provizorii). Decizia a fost luată de judecătorul de serviciu responsabil cu măsurile provizorii.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat că măsurile provizorii sunt decise în legătură cu procedurile în fața Curții, fără a prejudicia deciziile ulterioare privind admisibilitatea sau fondul cauzei. CEDO admite astfel de cereri numai în mod excepțional, atunci când reclamanții s-ar confrunta cu un risc real de prejudiciu ireversibil.
DOCUMENT – Comunicatul de presă al CEDO în cazul celor două cereri ale reclamanților din Grecia (în limba engleză):