Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să oblige DNA să îi plătească avocatului Robert Roșu 25.000 de lei cu titlul de daune morale. Potrivit judecătorilor, avocatul a fost prejudiciat moral prin divulgarea, fără drept, de către direcția anticorupție, a unor interceptări și date personale din dosarul de urmărire penală și prin comunicatele de presă, arată justnews.ro.
În schimb, magistrații Curții Supreme au respins pretențiile privind prejudiciul produs prin aplicarea unor măsuri de încătușare excesivă, precum și restul acțiunii ca neîntemeiată. Decizia în această cauză, în care avocatul Robert Roșu s-a judecat cu Statul Român (Ministerul Finanțelor) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, a fost data pe 21 aprilie 2021.
Decizia nr. 913 a ÎCCJ: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamantul Roşu Robert Mihăiţă şi de pârâtul Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei nr. 149 A din 17 februarie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti-Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Definitivă.
Procesul, care a debutat în februarie 2017, s-a judecat în primă instanță la Tribunalul București și apoi la Curtea de Apel București.
Potrivit justnews.ro, avocatul Roșu ceruse despăgubiri morale în cuantum de 1.000.000 de lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat prin:
- a) dispunerea nelegală, în mod excesiv și nejustificat, a unor măsuri de încătușare a reclamantului/ și prezentarea publică a reclamantului sub această formă de constrângere fizică;
- b) divulgarea fără drept/scurgerea în presă a unor interceptări și informații din cadrul dosarului penal, de către organele statului și prezentarea ca certă a vinovăției reclamantului, dezvăluirea domiciliului și a adresei proprietăților reclamantului și a familiei;
- c) declarațiile și comunicatele de presă publică ale reprezentanților DNA care au încălcat prezumția de nevinovăție a reclamantului;
- d) lipsirea reclamantului de libertate în mod nelegal, prin raportare la durata legală a mandatului de aducere.
Avocatul Robert Roșu a fost condamnat, anul trecut, la 5 ani închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.