Un caz cutremurător, petrecut în timpul unei ședințe de judecată, a fost dezvăluit de un avocat care a fost martor al acestei situații. Acesta a povestit că o grefieră, care a participat timp de aproape 12 ore la o ședință a unui complet de minori și familiei din cadrul Judecătoriei Timișoara, pur și simplu nu a mai putut consemna nimic din cele dispuse de președinta completului, din cauza epuizării fizice. Pe fondul oboselii, a început să plângă, spunând că are mâna amorțită de durere și a fost nevoie să primească îngrijiri medicale. Incidentul a fost semnalat și pe site-ul Sindicatului Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial.
Situația s-a petrecut pe 8 septembrie, în jurul orei 20:30, relatează sursa citată.
”Mai concret, ședința de judecată, cu o încărcătură de aproximativ 40 de dosare, a început la orele 09.00, continuând până după orele 20.30, fără însă a vă putea preciza ora la care completul a ridicat ședința de judecată. S-a relatat faptul că, în jurul orelor 20.30, grefiera de ședință, din cauza epuizării fizice, nu a mai putut consemna nimic din cele dispuse de președinta completului de judecată și pur și simplu, sub fondul oboselii, a început să plângă, spunând că are mână amorțită de DURERE. De asemenea, s-a mai arătat că doamna grefier nu s-a mai putut ridica nici de pe scaun, nereușind nici măcar să mai ridice sticla cu apă, să bea, în acest sens fiind ajutată de jandarmul care se afla în sală la momentul respectiv. Față de situația produsă, a fost nevoie să se apeleze la serviciul de urgenta 112, pentru ca doamna grefier de ședința să primească îngrijirile medicale necesare. Ședința de judecată, a continuat cu un alt grefier, președinta completului de judecată arătând o completă lipsă de empatie în raport cu starea de rău a grefierei de ședință care participase activ în cadrul ședinței de la orele 09.00, până la orele 20.30, când a clacat psihic din cauza epuizării fizice”, se arată pe pagina Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
Reprezentanții sindicatului grefierilor au explicat că epuizarea fizică a grefierului în timpul ședinței de judecată se suprapune peste oboseala deja acumulată din efectuarea și îndeplinirea sarcinilor de serviciu care nu sunt deloc de neglijat. ”Ceea ce vrem să subliniem prin această afirmație este ideea conform căreia grefierul de ședință nu face nimic mai mult decât că participă la ședința de judecată, consemnând câte ceva, fie la calculator, fie în caietul de note – o idee mai mult decât eronată, o idee toxică și care în mod cu rea-credință a fost și este servită publicului larg”, explică grefierii din SNGJ Dicasterial.
Aceștia au arătat că participarea efectivă a grefierului la ședința de judecată îi solicită un consum ridicat de energie, atât fizică, cât și psihică, întrucât scrisul de mână, în continuu, timp de 12 ore (în cazul de față) poate deveni traumatizant din punct de vedere medical, din cauza durerii provocate asupra brațului. ”Peste acest aspect se suprapune și faptul că grefierul de ședință trebuie, în mod diligent, să își folosească, neîntrerupt, la capacitate maximă, atenția distributivă pentru a consemna cu acuratețe cele susținute de petenți, de avocați și, nu în ultimul rând, dispozițiile instanței. Or, în cazul de față, este de la sine înțeles și mai mult decât de bun-simț să înțelegem și să tragem concluzia că după exercitarea în continuu timp de 12 ore a acestor activități, nicio persoană nu ar mai putea dispune de energia fizică și psihică pentru a continua în maratonul jertfirii pe altarul Justiției”, arată sursa citată.
Față de situația creată, Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial va solicita conducerii Judecătoriei Timișoara un punct de vedere față de modalitatea în care au fost sau nu respectate dispozițiile Regulamentului de ordine interioară a instanțelor judecătorești, prevederile speciale în materia sănătății și securității în muncă, noile reglementări privind hărțuirea salariatului la locul de muncă, cât și dispozițiile Legii nr. 567/2004 privind statutul grefierului, respectiv:
– dacă suferința fizică a grefierei de ședință, constând în durerea acută a brațului, punând-o în situația critică de a nu mai putea să continue în consemnări, cât și punerea acesteia, prin exercitarea timp de 12 ore în continuu a atribuțiilor de serviciu, în imposibilitatea fizică, generată de epuizare, de a se mai ridica de pe scaun și de a își ridica sticla cu apă pentru a se hidrata, se încadrează în categoria hărțuirii la locul de muncă, astfel cum este definită de Legea nr. 167/2020;
– dacă incidentul prezentat mai sus a fost calificat ca fiind accident la locul de muncă, în accepțiunea legii nr. 319/2006, iar în caz afirmativ, dacă au fost sesizate organele abilitate în acest sens;
– dacă față de această situație au fost dispuse măsuri, în caz afirmativ – care sunt aceste măsuri, iar în caz negativ – care sunt motivele pentru care conducerea instanței nu a adoptat nicio măsură;
– dacă apreciază că, în cauza de față, ședința de judecată s-a desfășurat cu respectarea pe cât posibil a programului de lucru al instanțelor, astfel cum acesta este prevăzut de disp. art. 89 coroborat cu art.90 din R.O.I., inclusiv cu respectarea normelor de protecție sanitară în contextul epidemiologic actual;
– dacă grefierului care a participat de la orele 8:30 până la orele 20:30 la ședința de judecată în data de 8 septembrie 2021, în completul de minori și familiei din cadrul Judecătoriei Timișoara, i-au fost respectate drepturile, astfel cum prevăd dispozițiile art. 73 din Legea nr. 567/2004, precum și cele prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat între organizația noastră sindicală și angajatorul Curtea de Apel Timișoara.
Din pacate nu e nici prima si precis nici ultima! Mai multe cazuri in tara sunt cunoscute si si mai multe care nu ies la iveala! Ar trebui luate masuri si facute controale. Vorbim despre oameni si nu animale!
Din pacate, acesta este sistemul si aceasta este munca desfasurata de grefieri. Insa pe nimeni nu intereseaza. Ani de zile am intrat in sedinta de judecata la ora 11,00 si am iesit la orele 23,00- 24,00 iar dimineata la ora 8,00 trebuia sa fiu inapoi la serviciu. Intram si de cate 2 ori pe saptamana cu cate 120-140 de dosare. Lucram continuu si la serviciu si acasa. Ca sa nu mai vorbim de bolile profesionale acumulate datorita locului de munca, boli pe care orice grefier le are.
Si acum se lucreaza enorm, ba mai mult, grefierul este obligat prin notele interne emise la nivel de instanta, sa efectueze si jumatate, si chiar mai mult, din munca judecatorului, desi acestia in majoritatea zilelor vin la serviciu la ora 11 si pleaca la 13 sau 14 sau nu vin deloc.
Insa cand vine vorba de drepturile noastre, ne luptam cu morile de vant, parca nici nu existam.
Rusine sistemului si tuturor celor care sunt in varful lui si care nu mai stiti pentru ce ati fost pusi acolo!