Persoanele nemulțumite de amenzile pe care le-au primit le pot contesta în instanță prin completarea unui simplu formular standard. Este prevederea cuprinsă într-un proiect de lege depus în urmă cu câteva zile de un grup de parlamentari PNL. Documentul simplifică procedurile legate de contestarea în instanță a amenzilor contravenționale și ajută atât reclamantul, cât și instanța prin faptul că permite soluționarea contestației fără a mai fi nevoie de citarea părților.
Proiectul de lege aduce completări la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Astfel, în cazul amenzilor contravenționale cu o valoare de cel mult 10.000 de lei la data sesizării instanței este propusă introducerea unor formulare standard atât pentru plângerea contravențională, cât și pentru formularul de răspuns al organului constatator.
În opinia inițiatorilor, aceste formulare îi vor ajuta atât pe justițiabili, cât și pe magistrați. ”Având în vedere că în prezent există (…) situații în care judecătoriile primesc cereri de chemare în judecată sau plângeri contravenționale redactate olograf, aceste formulare vor oferi un plus de claritate și structură fiecărei plângeri. Efectul imediat al acestei standardizări constă în simplificarea activității instanțelor de judecată, în condițiile unui volum ridicat de activitate în această materie”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Inițiatorii proiectului arată că, în cazul în care majoritatea românilor nu dețin cunoștințe juridice, redactarea unei plângeri contravenționale poate fi ”un efort dificil și inaccesibil pentru aceștia”. Prin introducerea acestor formulare, orice persoană care se consideră nedreptățită în urma aplicării unei amenzi contravenționale va avea la dispoziție un instrument facil pentru anularea procesului—verbal sau înlocuirea amenzii cu o sancțiune mai ușoară, cum ar fi avertismentul, explică semnatarii documentului.
În plus, se propune ca în cazul acestor plângeri contravenționale să fie introdusă procedura scrisă, în camera de consiliu, nemaifiind obligatorie prezența părților. Totuși, în anumite cazuri în care judecătorul consideră că sunt necesare explicații suplimentare, acesta poate cita părțile. ”În caz contrar, pe baza documentelor primite, plângerile contravenționale se soluționează doar în procedură scrisă, ceea ce echivalează cu o durată a procesului redusă considerabil, o eficientizare a activității judecătoriilor și o reducere a volumului acestora”, au arătat inițiatorii proiectului.
Semnat de 9 deputați PNL, proiectul se află acum la Senat.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor: