Obligația montării repartitoarelor de căldură în fiecare apartament legat la sistemul centralizat de încălzire, impusă printr-o lege votată în această vară, a stârnit controverse printre locatari. Unii o consideră binevenită pentru că, spun ei, le permite să își gestioneze exact consumul de căldură și să țină sub control factura pe care o au de plătit. Alții, în schimb, se opun categoric montării de repartitoare, invocând ineficiența acestora și costurile suplimentare pe care le-ar implica. În plus, nu se știe dacă în timpul scurt rămas până la termenul limită impus de lege – 31 decembrie 2021 – ar putea fi montate astfel de sisteme de măsură în toate apartamentele. În Oradea, de exemplu, doar 12.000 de locuințe din cele 69.000 legate la sistemul centralizat de încălzire au contoare sau repartitoare.
Potrivit articolului VI din Legea 196/2021, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ”este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/racire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.
Această obligație a mai fost menționată într-o lege de acum 7 ani (legea 121/2014), când s-a impus contorizarea apartamentelor până pe 31 decembrie 2016. Termenul respectiv nu a fost respectat, mai ales că norma legală nu prevedea nicio sancțiune. Acest lucru se întâmplă însă prin noua reglementare din 2021, care arată că nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri – 31 decembrie 2021 – reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.
Toate aceste prevederi au fost făcute cunoscute asociațiilor de proprietari din oraș de către Primăria Oradea, care a început o campanie de informare, fără a face însă referire la eventuale controale ulterioare care, potrivit legii, ar trebui efectuate de către ”reprezentanții împuterniciți ai autorității de reglementare competente și/sau ai autorității administrației publice locale”.
Unii pro, alții contra
Dacă în teorie totul e clar – legea e lege și trebuie respectată, în practică lucrurile sunt complicate și controversate.
În primul rând, pare foarte dificil și chiar imposibil ca în cele trei luni și jumătate rămase până la finalul anului să fie montate sisteme de măsurare a energiei termice în fiecare apartament. Și asta pentru că puține dintre locuințele legate la sistemul centralizat de încălzire sunt contorizate.
“În momentul de față, în Oradea sunt 5000 de apartamente care au contoare, și 7000 de apartamente cu repartitoare, din cele aproximativ 69.000 de apartamente” a declarat, pentru BihorJust, Dan Crețu, directorul economic al societății Termoficare Oradea. Cu alte cuvinte, doar unul din 6 apartamente este contorizat în privința energiei termice.
Cele mai multe sunt cele construite în ultimii ani, de către dezvoltatorii imobiliari. “Apartamentele pe care le construim vin cu sisteme de contorizare individuală, montate pe scara blocului, unde fiecare proprietar poate opta pentru oprirea sau pornirea energiei termice, a apei calde sau reci”, a explicat Ciprian Sonea, directorul de vânzări al celui mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea.
Situația este complet diferite în blocurile mai vechi, unde doar o mică parte din apartamente au montate repartitoare de costuri. Cei care au ales contorizarea spun că în acest fel pot ține sub control consumul de energie termică și, implicit, valoarea facturii pe care o au de plătit. ”Când proprietarii pleacă de acasă închid robinetul de la calorifer sau îl pun pe o treaptă mai mică și îl redeschid când revin. Astfel, consumul de energie termică scade, deci factura e mai mică. Avem repartitoare de câțiva ani și vă confirm utilitatea lor din propria mea experiență”, spune administratorul unei asociații de proprietari din centrul Oradei.
Alți proprietari, în schimb, contestă utilitatea montării de repartitoare sau contoare de căldură. ”Am avut situații în care consumul în apartamente contorizate era cu mult peste cel din locuințe similare, dar fără repartitoare, unde consumul de energie termică era calculat paușal. Asta deși oamenii închideau robinetele caloriferelor din unele camere, iar pe celelalte le dădeau pe minim”, a explicat un alt administrator de asociație de proprietari.
Invocând dezavantajele montării repartitoarelor de costuri, organizaţia Coaliția Rogerius, care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari, a cerut modificarea legislaţia care obligă la montarea de astfel de sisteme în apartamente. Într-o petiție online semnată până acum de peste 500 de persoane se arată de ce este cerută anularea obligativității montării sistemelor individuale de contorizare a consumului de energie termică:
“- În anii precedenți și-a dovedit ineficiența și multiplele nemulțumiri, tocmai de aceea este surprinzător cum fără o dezbatere reală aceasta a fost votată în vara acestui an;
– Aduce cheltuieli inutile montarea și mentenanța acesteia + rămânem expuși fără să avem veridicitatea facturii;
– Din cauza încălzirii neuniforme, va contribui la degradarea blocurilor, fiindcă unii proprietari / locuitori nu vor asigura în apartamente căldură deloc sau la o temperatură minimă
– Legea contravine la mai multor legi în vigoare și ordonanțe.”
Bihorjust a încercat să ia legătura cu reprezentanții a două firme care se ocupă cu montarea de repartitoare și contoare în Oradea. La una dintre ele nu a răspuns nimeni la numerele de telefon publice, în timp ce la a doua ni s-au promis, inițial, informații, după care nici aici nu a mai răspuns nimeni la telefon.
Între timp, pe fondul acestor controverse, a mai apărut o informație, deocamdată neconfirmată, potrivit căreia termenul de montare a contoarelor va fi prelungit până la finalul anului viitor. Deocamdată, ce e sigur e faptul că mai multe asociații vor organiza în perioada următoare ședințe pentru a stabili ce vor face: vor monta toți locatarii repartitoare în apartamente, așa cum zice legea, ori vor aștepta ca zvonul prelungirii termenului de contorizare să fie împins până la finalul anului următor.
DOCUMENT – Legea 196/2021 pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 693 din 13 iulie 2021:
Dacă în apartamentele noi exista acel contor individual pe fiecare apartament, cum s-a permis din partea termificarii asa ceva? 🙂 La apartamentele vechi, dacă dorești debranșarea de la termoficare NU SE ACCEPTA, pe motiv ca se dezechilibrează rețeaua și ca este afectata temperatura un apartamentele imediat învecinate… LA blocurile noi nu se dezechilibrează și nu afectează temperatura din apartamentele vecine? Cu atat mai mult cu cât multe apartamente noi stau neutilizate perioade lungi de timp deoarece sunt investiții sau destinate închirierii și clar nu tine nimeni caldura pornită!