Persoanele care primesc ajutor social, dar sunt apte de muncă, vor fi obligate ca, din 6 în 6 luni sau de câte ori sunt solicitate, să treacă pe la agențiile locale de ocupare a forței de muncă. Acolo vor primi oferte de angajare ori li se va propune să își termine studiile prin intermediul programului ”A doua șansă”. Cei care vor lipsi de la întâlnirea cu specialiștii AJOFM vor pierde ajutorul social, prevede un proiect de ordonanță de urgență întocmit de Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență care modifică legea privind venitul minim garantat, cei care vor accepta una dintre slujbele oferite de AJOFM și se vor angaja cu contract de muncă pe cel puțin 24 de luni, vor primi în continuare, în primele 6 luni de la angajare, ajutorul social.
De asemenea, persoanele care vor participa la programul “A doua șansă” vor beneficia de decontarea transportului la cursuri, dacă e vorba de o distanță mai mare de 5 kilometri. În plus, se propune decontarea către autoritățile administrației publice locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Cine nu respectă condițiile impuse prin noul proiect de OUG pierde ajutorul social și abia după un an îl mai poate solicita.
Potrivit Ministerului Muncii, se estimează că de măsura adoptată vor beneficia în perioada următoare, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, aproximativ 2.000 persoane, impactul financiar fiind estimat la 5,6 milioane de lei. De asemenea, anul acesta în cazul a 10.000 de persoane se va prelungi acordarea ajutorului social, în timp ce 5.000 de români vor fi incluși în programul ”A doua şansă”.
În România, venitul minim garantat este de 142 de lei pe lună pentru o persoană singură și crește progresiv până la aproape 600 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. În prezent, beneficiarii ajutoarelor sociale trebuie să presteze muncă în folosul comunității.
DOCUMENT