Caz concret la Oradea: o femeie bolnavă de cancer programată la o investigație Computer Tomograf nu este lăsată să intre la medic pentru că fusese în autoizolare timp de 14 zile, din cauză că are domiciliul în Ungaria.
Deși nu prezenta și nici nu prezentase simptome, personalul de pază îi interzice accesul, spunând femeii că dacă el se îmbolnăvește de Covid-19 ea riscă pușcăria.
Reacția femeii este sugesivă: ”scap de coronavirus și mor de cancer?”
Cazul nu este izolat, dovadă că astfel de situații sunt și în atenția Avocatului Poporului, care în 10 aprilie s-a autosesizat și i-a trimis ministrului Sănătății o solicitare de a modifica Ordinul 74533/7 aprilie prin care sunt suspendate internările pentru intervențiile chirugicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență si care pot fi reprogramate.
Avocatul Poporului subliniază că această decizie reprezintă un risc real pentru unele boli, cum ar fi cazurile oncologice sau anevrismul de aortă.
De asemenea, explicațiile date de autorități după apariția ordinului lasă la latitudinea medicilor aplicarea prevederilor din respectivul ordin, ceea ce creează neregularități în sistem și îngrădește accesul legal al pacienților la îngrijire medicală.
Avocatul Poporului solicită să se clarifice ce înseamnă urgență, să se revină asupra Ordinului 74533/7 aprilie și să permită managerilor, șefilor de secție, precum și medicilor care efectuează gărzi în spitale să nu refuze tratamentul pacienților care vin în spitale.
Iată adresa Avocatului Poporului: