Cazul grefierei de la Judecătoria Timișoara, care a avut nevoie de îngrijiri medicale după 12 ore de muncă fără oprire, este departe de a se fi încheiat. După ce incidentul a fost dezvăluit de un avocat a cărui postare a fost preluată de Sindicatul Grefei Judiciare Dicasterial, Judecătoria Timișoara a reacționat printr-un comunicat în care susținea că situația a fost prezentată altfel decât s-a petrecut în realitate. La rândul lor, sindicaliștii Dicasterial a respins acuzația de inducere în eroare a publicului și a indicat mai multe întrebări la care reprezentanții instanței nu au răspuns.
Cazul, pe scurt
Un avocat, martor al întâmplării, a dezvăluit că, pe 8 septembrie, în jurul orei 20:30, o grefieră care a participat timp de aproape 12 ore la o ședință a unui complet de minori și familie din cadrul Judecătoriei Timișoara nu a mai putut consemna nimic din cauza epuizării fizice. Pe fondul oboselii, a început să plângă, spunând că are mâna amorțită de durere și a fost nevoie să primească îngrijiri medicale. Incidentul a fost semnalat și pe site-ul Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial – detalii AICI.
Printr-un comunicat ulterior, conducerea Judecătoriei Timișoara a susținut că incidentul a fost prezentat de către Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial ”altfel decât acesta s-a petrecut în realitate”. Șefii instanței au precizat că sursa de informare a fost o postare de pe un grup de avocaţi, ”postare în care se fac afirmaţii defăimătoare şi discriminatorii la adresa judecătorului, cu referire la vârsta acestuia, vechimea în profesie şi situaţia familială”. În comunicat se arăta că pe parcursul ședinței au fost acordate trei pauze, iar grefierele ar fi avut posibilitatea să ceară și altele și să semnaleze orice probleme. Comunicatul Judecătoriei Timișoara poate fi consultat AICI.
Susținerile instanței timșorene au primit o replică din partea Sindicatului Grefei Judiciare Dicasterial, care a punctat o serie de întrebări rămase fără răspuns.
Comunicatul Sindicatului Grefei Judiciare Dicasterial
Având în vedere cele relatate în cuprinsul comunicatului de presă emis de Judecătoria Timișoara, cu privire la incidentul petrecut într-o sală de judecată în data de 8 septembrie 2021 și față de care organizația noastră sindicală a adoptat o poziție publică,
Deși organizația noastră sindicală a fost acuzată de inducerea în eroare a publicului cu privire la cele petrecute, acuză nefondată, în opinia noastră, dincolo de orice interpretări, care mai malițioase, care mai binevoitoare, rămân, fără răspuns, întrebările:
– dacă suferința fizică a grefierei de ședință, constând în durerea acută a brațului, punând-o în situația critică de a nu mai putea să continue în consemnări cât și punerea acesteia, prin exercitarea timp de 12 ore în continuu a atribuțiilor de serviciu, în imposibilitatea fizică, generată de epuizare, de a se mai ridica de pe scaun și de a își ridica sticla cu apă pentru a se hidrata, se încadrează în categoria hărțuirii la locul de muncă astfel cum este definită de Legea nr. 167/2020;
– dacă incidentul prezentat mai sus a fost calificat ca fiind accident la locul de muncă, în accepțiunea legii nr. 319/2006, iar în caz afirmativ, dacă au fost sesizate organele abilitate în acest sens;
– dacă față de această situație au fost dispuse măsuri, în caz afirmativ, care sunt aceste măsuri, iar în caz negativ care sunt motivele pentru care conducerea instanței nu a adoptat nicio măsură;
– dacă conducerea Judecătoriei apreciază că, în cauza de față, ședința de judecată s-a desfășurat cu respectarea pe cât posibil a programului de lucru al instanțelor, astfel cum acesta este prevăzut de disp. art. 89 coroborat cu art.90 din R.O.I., inclusiv cu respectarea normelor de protecție sanitară în contextul epidemiologic actual;
– dacă, grefierului care a participat de la orele 08.30 până la orele 20.30 la ședința de judecată în data de 08.09.2021, în completul de minori și familiei, din cadrul Judecătoriei Timișoara, i-au fost respectate drepturile, astfel cum prevăd dispozițiile art. 73 din Legea nr. 567/2004, precum și cele prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat între organizația noastră sindicală și angajatorul Curtea de Apel Timișoara.
Ulterior, printr-o postare de vineri, de pe pagina de Facebook a sindicatului, se arată că ”nu există nicio prevedere legală care să permită efectuarea ședințelor de judecată în afara orelor legale de program, cu încălcarea celor în materia sănătății și securității în muncă a angajaților, efectuarea orelor suplimentare și timpul necesar pentru recuperarea capacității de muncă”.
Membrii sindicatului Dicasterial susțin că se conturează un curent în justiție împotriva mișcării sindicale: ”Se încurajează politica pumnului în gura așa cum s-a încercat împotriva președintelui organizației, în urma ieșirilor publice privind situația redactărilor de la ICCJ, neacordarea drepturilor salariale grefierilor din raza CA Timișoara care dețin decizie administrativă emisă în aplicarea legii și a Deciziilor CCR și ICCJ, iar decizia de sistare a plății a actualei conduceri a fost anulată și suspendată în instanță! Acum, poziția exprimată de conducerea judecătoriei prin care încearcă să limiteze la o persoană activitatea sindicală, când, în fapt, organizația înseamnă peste 5000 de membri. Trist! Și ce nu este de neglijat, este și faptul că se pun sub semnul îndoielii susținerile avocaților cu privire la incident…”
Asa se întâmplă când nu trimiți părțile și la mediator. Peste tot în tara se întâmplă la fel. Grefierele, de multe ori, trebuie sa rămână peste program… dar sunt plătite la ora și le și convine… sistemul de justitie nu dorește sa fie degresat și au și avocații partea lor de vina… asta e. Unde se împarte asa zisa dreptate, se pot face și învârteli…. de aia nu se dorește degrevarea… în rest, noi să fim sănătoși.