Stabilirea termenului de prescripție penală în cazul infracțiunii de iniţiere sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup – este subiectul unei sesizări prealabile formulată de Curtea de Apel Suceava. Instanța solicită Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să stabilească dacă acest termen se calculează în raport de limita maximă a pedepsei prevăzută de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003, respectiv 20 de ani, sau în funcţie de pedeapsa pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional.
Sesizarea a fost formulată într-un dosar care vizează infracțiunea de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) și a fost înregistrată pe 20 septembrie, la ÎCCJ.
Conținutul sesizării prealabile formulate de Curtea de Apel Suceava:
”Dacă, în cazul infracţiunii prev. de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară datei de 01.02.2014), termenul de prescripţie a răspunderii penale se stabileşte în raport de limita maximă a pedepsei prevăzută de acest text de lege, respectiv 20 de ani, sau în funcţie de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional, în considerarea, relativ la sintagma „pedeapsă prevăzută de lege”, a dispoziţiilor alineatului (2) al art. 7 din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară).”
Texte de lege invocate:
– art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară datei de 01.02.2014) – Iniţierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
– art. 7 alin.(2) din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară) – Pedeapsa pentru faptele prevăzute la alin. (1) nu poate fi mai mare decât sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai grava care intră în scopul grupului infractional organizat.
Dosarul în care a fost formulată sesizarea prealabilă a vizat un grup infracțional organizat care a acționat între august 2010 și februarie 2012, prin comiterea unor infracțiuni de șantaj și a unor fapte violente. Membrii grupării au fost acuzați că își exercitau controlul asupra unor cartiere, piețe și zone dintr-un oraș, unde percepeau taxe de protecție și recuperau diferite bunuri sau sume de bani.
Două interpretări ale textelor de lege relevante
În opinia Curții de Apel Suceava sunt posibile două interpretări ale textelor de lege relevante. În prima dintre acestea, îmbrățișată de tribunalul care a pronunțat prima sentință în acest caz, pedeapsa prevăzută de lege care trebuia avută în vedere la analiza incidenței prescripției răspunderii penale este maximul pedepsei prevăzute de legiuitor în cazul infracțiunii celei mai grave care intră în scopul grupului infracțional organizat. Aceasta întrucât pedeapsa prevăzută de lege în cazul infracțiunii incriminate în cuprinsul art. 7 din legea 39/2003 se determină prin coroborarea dispozițiilor de sancționare din primele două aliniate ale textului de lege, astfel că ea nu poate depăși maximul pedepsei prevăzute de legiuitor în cazul infracțiunii celei mai grave care intră în scopul grupului infracțional organizat.
În a doua opinie, îmbrățișată de o mare parte a jurisprudenței, se susține că pedeapsa prevăzută de lege care trebuie avută în vedere la analizat incidenței prescripției răspunderii penale este cea de 20 de ani de închisoare, respectiv maximul stipulat de alineatul 1 al rt. 7 din Legea 39/2003, în forma anterioară datei de 1 februarie 2014. Aceasta pentru că art. 122 din vechiul Cod penal, care reglementează termenele de prescripție a răspunderii penale, face referire la ”pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită”, iar dispoziția din art. 7 alin. 2 din Legea 39/2003 este una cu caracter special față de cea din art. 7 alin. 1 din aceeași lege, ultima privind doar pedeapsa ”aplicată”, care nu poate fi mai mare decât sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracțional organizat și nu pedeapsa ”prevăzută de lege” în sensul art. 122 din vechiul Cod Penal. Întrucât, potrivit art. 7 alin. 1 din Legea 39/2002, forma anterioară, limitele închisorii erau de la 5 la 20 de ani, acestea vor fi avute în vedere la calcularea termenului de prescripție a răspunderii penale.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile:
Comments 1