O petiție inițiată online solicită organizarea unui nou examen pentru admiterea în avocatură, pentru luna martie a anului viitor. Inițiatorul, juristul Mădălin Chipirlin, invocă în sprijinul propunerii condițiile în care s-a desfășurat examenul de duminică, 19 septembrie, printre care zgomotul produs de o întrecere de drifturi și repetiții unei formații, dar și numărul mare a contestațiilor și a candidaților respinși ”la limită”. Până miercuri dimineața, petiția online a strâns peste 750 de semnături.
”Vă rugăm să aveți în vedere că organizarea unei sesiuni suplimentare nici nu contravine normelor legale care guvernează profesia de avocat, nici nu aduce atingere politicii profesionale privind selecția la primirea la profesia de avocat, nici nu generează un efort material, urmând să se achite taxele corespunzătoare”, se arată în petiția online adresată Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.
În documentul citat se arată că zgomotul produs de evenimentul “European Car Festival”, care a durat aproape pe tot parcursul timpului de examinare (drifturi și motoare turate) și repetițiile de concert ale trupei 5Gang ”au perturbat grav desfășurarea unui cadru normal de examinare pentru admiterea în profesia de avocat”, iar ”UNBR nu a luat nicio măsură pentru a preîntâmpina o asemenea situație”.
Inițiatorul petiției mai invocă numărul candidaților care vor să intre în avocatură, al celor respinși la limită, dar și al contestațiilor ”care, indiferent de solutie, semnifică o stare de confuzie și neîncredere în faptul că la elaborarea subiectelor de examen au fost respectate regulile prevăzute în Regulamentul-cadru, la art. 14 alin. 3 lit. a (de exemplu, să nu conțină probleme controversate în doctrină sau practică)”.
Un alt motiv pentru care a fost inițiată petiția online îl reprezintă ”iminența unor modificări legislative care ar face ca actuala bibliografie care a fost parcursă (pentru unii candidați chiar doi ani) să devină perimată”.
Petiția online a fost semnată de mai mulți candidați care au considerat că examenul s-a desfășurat în ”condiții anormale”. Au fost și reacții negative la adresa acestei inițiative, arătându-se că se exagerează prin afirmația că zgomotul produs de mașini sau de repetiții a durat pe aproape tot parcursul examenului.