Alexandru Bogdan, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Academicianul este acuzat într-un dosar al DNA că ar fi creat un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro în dauna Academiei Române. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Inițial, Alexandru Bogdan a fost inculpat de DNA sub acuzația de folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Încadrarea faptei i-a fost schimbată de judecători în abuz în serviciu, acuză pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
În schimb, Tribunalul București a stabilit că unul dintre contractele de arendă, în speță cel încheiat în 2007 cu firma Grivco, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.
Membru corespondent al Academiei Române, Alexandru Bogdan a fost obligat să plătească Fundaţiei Patrimoniu aproape 200.000 de lei daune civile, dar și cheltuieli judiciare de 18.000 de lei.
Potrivit DNA, fostul preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române ”și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale”.
”Concret, în perioada 2007-2009 (…) între Fundația „Patrimoniu” și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective. În aceste condiții, exercitarea autorității de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte:
– caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente,
– caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele Fundației „Patrimoniu” și ale Academiei Române,
– scutirea de plata redevenței pe perioade îndelungate de timp (44 ani)”, a transmis DNA la data trimiterii în judecată a lui Alexandru Bogdan, în mai 2016.