Doar 7 din cei 54 de candidați bihoreni la examenul din acest an pentru dobândirea calității de avocat stagiar au întrunit punctajul necesar pentru a fi admiși. Dintre ei, cel mai mare număr de puncte – 88 – a fost strâns de Marius Ghitea, un tânăr de 24 de ani, din Oradea, absolvent al Facultății de Drept din oraș, promoția 2020. Bucuros pentru rezultatul care îi încununează studiul derulat, constant, de-a lungul ultimului an, Marius a vorbit pentru BihorJust despre ce a însemnat examenul de admitere în avocatură, pe ce ar prefera să se axeze în continuare și de ce emoțiile concursului nu s-au terminat încă pentru el.
Absolvent al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Oradea și licențiat al Facultății de Drept din municipiu, Marius Ghitea consideră că examenul pentru barou din acest an a fost unul accesibil, cu întrebări mai clar formulate decât în alți ani.
”A fost cam la nivelul celor din 2016, 2017 și 2018, când au fost întrebări cu una sau două variante corecte din trei posibile. În 2019 a fost mai ușor, pentru că a fost doar o singură variantă corectă, ceea ce s-a și văzut în rezultatele mai bune, iar în 2020 s-a revenit la sistemul din anii anteriori. Dificultatea unui examen poate fi stabilită și în funcție de cum te simți în acea zi, dacă primești întrebări cu care te-ai mai întâlnit ori nu. De exemplu, eu am avut, la Procedură Penală, o situație la care nu m-am gândit – dacă o procedură poate fi contencioasă sau necontencioasă”, povestește Marius.
Acesta a recunoscut că cel mai dificil a fost, pentru el, dreptul civil: ”E mai abstract, necesită mai multe ore de studiu, mai multă doctrină. La penal e mult mai ușor de imaginat și de înțeles norma juridică.” De altfel, Dreptul Civil a fost materia la care tânărul orădean a obținut punctajul cel mai mic – 15 puncte – dintre cele cinci materii de examen. La organizare și exercitarea profesiei de avocat, Marius a adunat 16 puncte, la Procedură Civilă – 17, iar punctajul maxim (20 de puncte) l-a obținut la Drept Penal și Procedură Penală.
Referitor la controversata desfășurare, în același timp cu examenul pentru barou, a unui concurs auto și a unor repetiții pentru un concert, Marius Ghitea recunoaște că s-a confruntat cu ”un anumit grad de disconfort”: ”Se auzea un zgomot de fundal destul de intens. Am avut și eu momente când m-am oprit pentru că era foarte deranjant. A fost un factor pertubator, fără discuții, și nu toată lumea poate gândi în gălăgie.”
Candidat și la admiterea în INM
Tânărul orădean spune că a ales avocatura după ce, în facultate, a făcut stagiul de practică la un cabinet avocațial din Oradea, unde s-a axat mai mult pe ”partea care nu se vede, dar care consider că e poate cea mai importantă din munca unui avocat: cea de la birou”. Recunoaște că, în ciuda rezultatelor de la examen, ca avocat s-ar axa pe civil. ”Se poate construi ceva mai ușor în civil. Nu știu dacă s-ar preta penalul pentru mine”, spune Marius Ghitea.
E bucuros că rezultatul de la examenul de admitere în avocatură i-a încununat munca depusă de-a lungul unui an, când a învățat zi de zi. ”Am încercat să mențin un ritm susținut. Cum spunea un procuror la o conferință pe tema admiterii la concursuri, pregătirea pentru un astfel de examen este un maraton, nu un sprint. Contează pregătirea, disciplina, nu să înveți 8 ore într-o zi și alte trei apoi să nu deschizi cărțile”, explică Marius.
Iar pentru el, învățatul și emoțiile concursului nu au luat sfârșit azi, o dată cu afișarea notelor finale. Duminica următoare va participa la examenul pentru admiterea în Institutul Național al Magistraturii. Dacă îl va trece și pe acesta, va trebui să aleagă ce drum va urma: în avocatură sau magistratură.
”Greu de spus. Rămâne de văzut. Deocamdată mă focusez pe examenul de duminică”, încheie candidatul bihorean cu cea mai mare notă din 2021 la admiterea în avocatură.
CITIȚI și 18,2% – rata de promovabilitate la examenul pentru dobândirea calității de avocat stagiar | Doar 5 din 101 de candidați pentru avocați definitivi au fost admiși – Au fost publicate rezultatele la examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea septembrie 2021 | Listele COMPLETE