Înalta Curte de Casație și Justiție a fost solicitată să pronunțe o hotărâre prealabilă prin care să soluționeze o problemă de drept referitoare la reducerea la jumătate a limitelor pedepsei pentru inculpatul care este denunțător într-o cauză penală. Mai precis, potrivit sesizării prealabile formulate de Curtea de Apel Craiova într-un dosar de tentativă de omor, dacă aplicarea acestui beneficiu este condiționată de continuarea urmăririi penale in personam, de punerea în mişcare a acţiunii penale sau dacă este suficientă începerea urmăririi penale in rem în cauza în care inculpatul are calitatea de martor denunţător.
Conținutul sesizării prealabile formulate de Curtea de Apel Craiova:
”Dacă aplicarea beneficiului dispoziţiilor art.19 din Legea 682/2002 faţă de inculpatul care are calitatea de denunţător într-o cauză penală este condiţionată de continuarea urmăririi penale in personam, de punerea în mişcare a acţiunii penale sau dacă este suficientă începerea urmăririi penale in rem în cauza în care acesta are calitatea de martor denunţător.”
Art. 19 din Legea 682/2002: Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Dosarul de la Curtea de Apel Craiova, în care a fost formulată sesizarea prealabilă, se referă la un incident petrecut în luna martie 2017, când un bărbat aflat pe terasa unui bar a fost lovit cu o halbă de bere de către o femeie, pe fondul unor discuții contradictorii. Victima a suferit o rană gravă, pentru vindecarea căreia a avut nevoie de 25 de îngrijiri medicale. Agresoarea a fost acuzată de tentativă de omor și condamnată de Tribunal la 3 ani și 4 luni de închisoare.
În apel, la un termen din luna iunie, inculpata a invocat faptul că, în urmă cu două luni, a formulat un denunț la DIICOT pentru a beneficia de înjumătățirea limitelor de pedeapsă. Ulterior, DIICOT a confirmat faptul că femeia are calitatea de denunțător într-un dosar aflat în faza de urmărire penală, ”fără a se fi dispus însă efectuarea urmăririi penale față de vreo persoană”.
În opinia completului de judecată al Curții de Apel Craiova, aplicarea beneficiului reducerii la jumătate a limitelor pedepsei față de inculpatul care are calitatea de denunțător într-o cauză penală prevăzută de art. 19 din Legea 682/2002 este condiționată cel puțin de continuarea urmăririi penale in personam, nefiind suficientă începerea urmăririi penale in rem, în cauza în care acesta are calitatea de martor denunțător.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: