Material realizat de Ruxandra Mihaela Sala, director Directia de Insolvență a Persoanelor Fizice
Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente. Insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenţei, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori.
Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active, aceasta fiind de 15 salarii minime pe economie.
În cazul procedurii simplificate, legea prevede că valoarea prag este de maximum 10 salarii minime pe economie.
Cine poate beneficia de această lege?
Debitorul persoană fizică, de bună-credinţă, care:
– are domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită, de cel puţin 6 luni anterior depunerii cererii, în România;
– este în stare de insolvenţă şi nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să îşi execute obligaţiile astfel cum au fost contractate, cu menţinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine şi pentru persoanele pe care le are în întreţinere;
Care sunt procedurile?
În funcție de situația personală, debitorii pot accesa trei tipuri de proceduri ale insolvenței:
A) procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor;
B) procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active;
C) procedura simplificată.
Inițierea procedurii de insolvență
A) Debitorul aflat în stare de insolvenţă poate depune la comisia de insolvenţă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor.
B) În cazul în care debitorul consideră că situaţia sa financiară este iremediabil compromisă şi un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi elaborat şi pus în executare, acesta poate solicita direct instanţei judecătoreşti competente deschiderea procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active.
C) În anumite conditii prevăzute în mod expres în lege, debitorul poate depune la comisia de insolvenţă o cerere de aplicare a procedurii simplificate de insolvenţă.
Debitorii persoane fizice depun formularul de cerere de deschidere a procedurii la sediul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, la comisia de insolvenţă la nivel teritorial în a cărei circumscripţie şi-a avut domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită cu cel puţin 6 luni înaintea depunerii cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.
– Formularul tipizat de cerere este pus la dispoziţia publicului, cu titlu gratuit, la sediile comisiilor de insolvenţă, precum şi on-line, pe pagina de internet www.anpc.ro – Secțiunea Insolvență
– Odată cu prezentarea formularului, debitorul trebuie să anexeze toate celelalte documente necesare specificate în formularul tipizat.
Pentru consiliere gratuită, persoanele interesare pot apela numărul 021-307-67-85 sau să trimită un e-mail pe adresa: insolventa@anpc.ro.