Doi deputați liberali au depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care internetul ar urma să devină serviciu universal. ”Pentru România este poate mai important decât pentru multe alte state membre ale UE ca un procent cât mai ridicat din zonele rurale să fie acoperite de rețelele de foarte mare capacitate la punct fix, dacă ne dorim să oferim tuturor locuitorilor șanse egale de a participa la societatea și economia digitală”, au argumentat George Tuţă şi Sabin Sărmaş, deputații care au inițiat proiectul susținut de alți 130 de parlamentari.
Iniţiativa legislativă depusă se referă la internetul la punct fix, prin fibră optică, necesar pentru dezvoltarea comunităților izolate. Aceasta în condițiile în care doar 39% din zonele rurale din România sunt acoperite de aceste rețele.
”Deși un astfel de procent este aproape dublu față de media europeană (20%), nu trebuie să uităm că, spre deosebire de cele mai multe dintre celelalte state membre ale Uniunii Europene, în România o parte semnificativă a populației locuiește, muncește, beneficiază de servicii publice ș.a.m.d. în mediul rural”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Inițiativa vine în contextul în care, spun cei doi deputați, o parte importantă din activitățile curente s-au mutat și continuă să se mute în mediul online, iar pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să accentueze acest trend. ”Serviciile de internet în bandă largă au devenit o parte esențială pentru participarea la viața modernă și premisa pentru dezvoltarea economică ulterioară. Până la implementarea extinsă a tehnologiei 5G, conexiunea la punct fix rămâne, în cele mai multe dintre situații, soluția adecvată pentru furnizarea de mare capacitate, adică de viteze ridicate de transfer a datelor care să permită activități precum școala online, telemedicina etc”, au explicat semnatarii proiectului.
Prin adoptarea inițiativei celor doi deputați liberali, internetul va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării, pentru toate afacerile care sunt interesate de acces, dar şi pentru toate instituţiile statului.
DOCUMENT – Proiectul de lege privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix: