Înalta Curte de Casație și Justiție a respins o sesizare prealabilă care viza prevederi ale legii privind darea în plată. Concret, este vorba articolele 6 și 8 din Legea 77/2016 care se referă la suspendarea oricărei plăţi către creditor şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor. Curtea Supremă era chemată să stabilească dacă aceste măsuri se aplică atât în situaţia notificării prevăzute de art. 5 alin. (1) din legea dării în plată, cât şi în cazul acţiunii promovate de către debitori în temeiul dispoziţiilor art. 8 alin. (5) din același act mormativ.
Decizia ÎCCJ – Completul pentru soluționarea unui chestiuni de drept în materie civilă:
Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia I civilă, în dosarul nr. 1313/314/2019*, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Dacă dispoziţiile art. 6 şi art. 8 din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează sau nu în sensul că suspendarea oricărei plăţi către creditor, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor intervine atât în situaţia notificării prevăzute de art. 5 alin. (1) din Legea nr. 77/2016, cât şi în cazul acţiunii promovate de către debitori în temeiul dispoziţiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4 octombrie 2021.
Sesizarea prealabilă respinsă, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost formulată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava, în cadrul căruia contestatorii au solicitat anularea actelor de executare silită efectuate în cadrul unui dosar execuțional și anularea de încuviințare a executare silită pronunțată de Judecătoria Suceava. Au invocat prescripția dreptului de a cere executarea silită a creanței în cuantum de 239.792,88 de franci elvețieni – debit principal și dobândă calculată până la data de 26 octombrie 2018, conform titlul executoriu – contract de debit. Au arătat că dreptul material al intimatei de a iniția executarea silită împotriva lor s-a născut în 2014, la momentul declarării scadenței anticipate a creditului, expirând în anul 2017. Or, cererea de executare silită a fost formulată abia în 29 noiembrie 2018.
Mai multe detalii, aici – Sesizare HP referitoare la prevederi ale legii privind darea în plată, în cazul unui credit în franci elvețieni
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: