Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații în două dosare de fraude cu fonduri europene. Într-unul dintre cazuri a fost vorba de achiziția unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieței. Anchetatorii au propus închisoare cu suspendare și amendă pentru inculpați, precum și interzicerea temporară de a accesa bani europeni.
În primul caz, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat de procurorii DNA Oradea cu o persoană fizică, reprezentant legal al firmei Cons Construct Plan SRL și al unei PFA, precum și cu societatea reprezentată de aceasta. Acuzația din acest dosar era de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
Potrivit datelor din acordul de recunoaștere a vinovăției, în perioada 2012 – 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil în legătură cu realizarea proiectelor „Dotare birou de inginerie și consultanță tehnică” și „Ferma (…), județul Bihor”, reprezentantul legal al celor două entități ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente în care erau consemnate date false.
”În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menționată achiziția unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieței. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză”, au transmis anchetatorii anticorupție.
Prin acordul de recunoaștere a vinovăției, persoana fizică a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a dreptului de a accesa fonduri europene. La rândul său, firma pe care o reprezenta a fost amendată cu 13.000 de lei și interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.
În al doilea dosar, o persoană fizică a fost acuzată că, în cursul anului 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil, în valoare de peste 260.00 de lei, ar fi depus la APDRP, în calitate de representant al Adora&Raffele Consulting SRL, mai multe documente și declarații în care erau consemnate date false.
”Dosarul nu a mai fost acceptat la plata, deoarece APDRP, în calitate de autoritate contractantă, a constatat că procedura de achiziție a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar prețurile de achiziție ale acestora au fost supraevaluate”, au explicat procurorii DNA.
În urma recunoașterii vinovăției, persoana fizică a acceptat o pedeapsă de 8 luni deînchisoare cu suspendare, în timp ce firma pe care a reprezentat-o a fost amendată cu 6.000 de lei și i s-a interzis ca timp de un an să participe la proceduri de achiziții publice.
Acordurile de recunoaștere a vinovăției din cele două dosare au fost trimise la Tribunalul Bihor.