132 de instanțe din cele 240 din România sunt incluse în strategia Ministerului Justiției de refacere a rețelelor interne de calculatoare. Unele sunt vechi de 20 de ani și au nevoie de optimizare pentru a asigura funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice folosite în instanțe. În prima etapă, care se va întinde pe 27 de luni, se va face o analiză individuală aprofundată de specialitate la fața locului, pentru care a fost semnat un contract de servicii de consultanță.
Strategia pentru refacerea rețelei LAN învechite din 132 de instanțe și din Ministerul Justiției a fost elaborată și aprobată în anul 2019, fiind finanțată de Banca Mondială.
În cadrul proiectului, Ministerul Justiției a semnat contractul de servicii de consultanță pentru realizarea unei analize individuale aprofundate de specialitate la fața locului pentru refacerea rețelei/infrastructurii Local Area Network (LAN). Firma care va face analiza este ETA SRL România, iar contractul de aproape 1,6 milioane de lei fără TVA se va derula pe o durată de 27 de luni.
”Rețeaua LAN reprezintă infrastructura fără de care nu poate funcționa la parametri optimi niciun sistem sau aplicație informatică utilizată la nivelul instanțelor, precum sistemul ECRIS, sistemul de înregistrare audio a ședințelor de judecată, dosarul electronic sau alte sisteme informatice care se vor dezvolta în viitor, precum serviciile de arhivare electronică”, a transmis Ministerul Justiției.
Strategia ministerului pentru optimizarea rețelei LAN are trei etape:
1.Analiza individuală aprofundată de specialitate la fața locului (site survey) în 132 de instanțe a căror rețea este foarte veche, din perioada 2001 – 2006
2.Achiziția unor echipamente IT specifice (tip switch-uri suplimentare) pentru 78 de instanțe a căror rețea LAN nu prezintă vulnerabilități structurale (faza I)
3.Achiziția de echipamente IT specifice pentru cele132 de instanțe a căror rețea LAN este supusă unei analize aprofundate (faza II)