Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, vineri, plângerea prealabilă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva hotărârii prin care judecătorii din CSM au considerat că a fost afectată independența magistraților din dosarul ”Colectiv” și a judecătorilor învestiți cu soluționarea cererii de recuzare formulate de Direcția Națională Anticorupție. Prin aceeași hotărâre se cerea șefului DNA să evalueze ”posibilitatea revocării procurorului care a cerut recuzarea magistraților din cadrul Curții de Apel București care judecau dosarul Colectiv”.
În luna aprilie a acestui an, procurorul DNA a cerut recuzarea celor doi judecători din procesul Colectiv – Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, din cadrul Curții de Apel București. Solicitarea venea după ce magistrații anunțaseră, la termenul precedent, că pun în discuție schimbarea încadrării juridice în infracțiuni cu pedepse mai mici pentru şase din cei 13 inculpaţi. DNA a invocat că ”există împrejurări care aduc știrbire aparenței de imparțialitate, împrejurări ce afectează negativ actul de justiție în prezentul dosar”.
Cererea de recuzare a fost respinsă pe 21 aprilie 2021, de un complet format din judecătoarele Mihaela Niță și Cristina-Carme Craiu, de la Curtea de Apel București.
Pe 29 iunie 2021, judecătorii din CSM constatau că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de
Apel Bucureşti care se ocupau de dosarul “Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză. În plus, se cerea șefului Direcției Naționale Anticorupție să analizeze ”posibilitatea revocării procurorului care a cerut recuzarea magistraților din cadrul Curții de Apel București care judecau dosarul Colectiv”.
Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. DNA a transmis că hotărârea prin care Secția pentru judecători a CSM solicită revocarea procurorului care a cerut recuzarea judecătorilor din dosarul ”Colectiv” creează ”un precedent periculos”.
La rândul său, la începutul lunii octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. În opinia Parchetului General, ”hotărârea criticată cuprinde o analiză a legalității cererii de recuzare formulate de procurorul de ședință din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, or, o astfel de examinare nu poate fi realizată decât în procedura reglementată de art. 68 din Codul de procedură penală”.
CITIȚI și CSM sesizează DNA pentru revocarea procurorului care a recuzat judecătorii din dosarul Colectiv | Reacția DNA după ce Secția pentru judecători a CSM a cerut revocarea procurorului din dosarul ”Colectiv”: ”Un precedent periculos” | Parchetul General a atacat hotărârea prin care judecătorii din CSM au considerat că a fost afectată independența magistraților din dosarul ”Colectiv”