Cu o incidență a noilor cazuri COVID-19 de 7,13 la mia de locuitori, calculată în ultimele 14 zile, Oradea a intrat, oficial, în scenariul roșu. Ca urmare a acestei situații, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor, a stabilit ca în municipiu masca de protecție să fie obligatorie în toate spațiile publice deschise.
Pe lângă aceasta, de vinerea până sâmbăta vor fi introduse restricții în circulația pe timp de noapte, între orele 20:00 și 5:00. Sunt exceptați de la această măsură cei vaccinați, în timp ce persoanele nevaccinate vor putea ieși din locuințe în acest interval doar în următoarele situații:
- deplasarea în interes profesional;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.
Cei care ies din case în timpul restricțiilor de noapte trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
La fel ca în oricare localitate unde incidența a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, în Oradea activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă în intervalul 5:00 – 24:00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, numai pentru persoanele vaccinate anti-Covid ori pentru cele care au trecut prin boală.
Doar aceleași persoane vor avea acces la evenimente private (nunți, botezuri, petreceri), în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior.
Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, sunt obligați să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-22:00, excepție făcând livrările la domiciliu, unitățile farmaceutice, benzinăriile, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri.
Activitatea sălilor de sport și/sau fitness în spații închise, precum și cea a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate ori trecute prin boală.
Cinematografele și instituțiile de spectacole și/sau concerte pot funcționa în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu obligativitatea purtării măștii de protecție (inclusiv în aer liber). Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate și pentru cele care au trecut prin boală.
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă.
Dacă incidența trece de 7,5 la mie, restricțiile de noapte în ceea ce privește circulația persoanelor se introduce zilnic, între orele 20:00 și 5:00.
În schimb, în localitățile în care rata de infectare este sub 6 la mie:
– accesul în interior, în restaurante și cafenele, dar și pe terase, este:
- permis între orele 5:00 și 2:00, până la limita maximă a locurilor disponibile, dacă incidența este sub 3 la mie,
- permis în același interval orar, dar numai în limita a 50% din locuri, dacă incidența este peste 3 la mie și cel mult egală cu 6 la mie,
- interzis dacă incidența depășește 6 la mie.
– este permisă funcționarea, între orele 5:00 și 2.00, în baruri, cluburi și discoteci astfel:
- în limita maximă a spațiului, dacă rata de infectare într-o localitate este sub 2 la mie
- în limita a 70% din locuri, dacă incidența cazurilor COVID-19 este cuprinsă între 2 și 3 la mie
- în limita a 30% din locuri, dacă rata de infectare într-o localitate este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori
Cinematografele și instituțiile de spectacole și concerte pot funcționa, în limita a 50% din locuri, cu purtarea de către cei aflați în incintă a măștii de protecție, dacă incidența este cuprinsă între 3 și 6 la mie.
Nunțile, mesele festive și botezurile se pot desfășura:
- cu maximum 400 de persoane în interior și asigurarea a 2 mp pentru fiecare persoană, dacă incidența este sub 2 la mie;
- cu 150 de persoane în exterior și 100 în interior, dacă incidența este între 2 și 3 la mie;
- cu 200 de persoane în interior, dacă incidența este între 3 și 6 la mie.
Conform Hotărârii CJSU nr. 69/2021, adoptată în baza analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor, lista localităților în care se aplică restricții cuprinde:
– 20 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Tarcea, Roşia, Copăcel, Şoimi, Husasău de Tinca, Drăgăneşti, Auşeu, Abram, Şuncuiuş, Salonta, Pietroasa, Abrămuţ, Tăuteu, Căpâlna, Mădăras, Curăţele, Uileacu de Beiuş, Cociuba Mare, Vârciorog, Dobreşti;
– 32 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri / 1.000 locuitori: Aleşd, Nojorid, Oşorhei, Remetea, Borş, Tărcaia, Bratca, Vadu Crişului, Nucet, Beiuş, Biharia, Măgeşti, Răbăgani, Lugaşu de Jos, Balc, Cărpinet, Diosig, Cherechiu, Vaşcău, Tinca, Şimian, Tămăşeu, Ştei, Ineu, Marghita, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Pomezeu, Roşiori, Borod, Batăr;
– 14 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mica de 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Sânmartin, Lunca, Oradea, Derna, Pocola, Gepiu, Sălard, Girişu de Criş, Cefa, Budureasa, Câmpani, Aştileu, Cetariu, Tileagd;
-12 localități cu incidență peste 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Ceica, Spinuş, Ţeţchea, Chişlaz, Toboliu, Brusturi, Hidişelu de Sus, Căbeşti, Paleu, Sântandrei, Lăzăreni, Sâmbăta.
Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de 13 octombrie, ora 0:00.
DOCUMENT – Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor nr.69/2021 privind aprobarea unor măsuri în domeniul sănătății publice în aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 1090 din 7 octombrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:
Tot în ședința de marți, prin Hotărârea CJSU nr. 70/2021, au fost aprobate scenariile de funcționare ale unităților școlare din județul Bihor. Potrivit acestora, consiliile de administrație al unităților de învățământ analizează și propun aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, după cum urmează:
– scenariul 1: participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă;
– scenariul 2: participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor – în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.
Totdodată, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor / claselor se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile.
Conform deciziei adoptate astăzi, începând cu data de 12 octombrie un număr de 606 de unități școlare își vor desfășura activitatea în scenariul 1 și 106 de unități școlare în scenariul 2 – din care 24 vor avea activitatea suspendată integral. Scenariul de funcționare al unităților de învățământ se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă / grupă / unitate de învățământ.
DOCUMENT – Hotărârea CJSU nr. 70/2021 privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2: