O familie a obținut despăgubiri de 10.000 de euro pentru deranjul făcut de traficul deviat prin fața casei lor, în timpul lucrărilor de construire a unei autostrăzi. Decizia a fost pronunțată, joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și privește o situație din Polonia, petrecută în urmă cu 15 ani. CEDO a constatat că reclamanților le-a fost încălcat dreptul la viața privată și de familie.
Cei patru membri ai familiei locuiesc într-o casă aflată pe marginea unui drum național din localitatea poloneză Smolice, la un kilometru distanță de intersecția cu o autostradă. În urmă cu 15 ani, în 2006, în timpul construirii șoselei de mare viteză, traficul a fost deviat pe drumul național. În acest fel, spun reclamanții, a crescut foarte mult numărul vehiculelor, mai ales al celor de marfă, care treceau prin fața casei lor în drum spe Varșovia.
Un studiu ulterior a indicat o creștere a poluării în zonă, dincolo de limitele legale, în timp ce o altă cercetare arăta că nivelurile crescute ale poluării fonice și ale gazelor de eșapament ar fi putut duce la apariția unor boli psihofiziologice severe și chiar la o scădere a speranței de viață a rezidenților. Abia la sfârșitul anului 2008 a fost deschisă o porțiune din autostradă care a redus traficul pe drumul național la un nivel acceptabil.
Un an mai târziu, familia a cerut despăgubiri statului polonez, dar cererile le-au fost respinse. Mai mult, un expert numit de instanță a concluzionat că statul a reacționat adecvat la problemele rezidenților din zona drumului național pe care a fost redirecționat traficul. Deși a recunoscut că nivelul poluării fonice a crescut din cauza numărului crescut de vehicule, o instanță regională a decis că autoritățile au acționat legal.
Sesizată în 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că autoritățile au ignorat cu bună știință rapoartele care arătau, încă din 1996, că devierea traficului va cauza probleme localnicilor și ”au continuat dezvoltarea proiectului de autostradă cu totală ignorare pentru bunăstarea locuitorilor”.
În concluzie, CEDO a constatat că redirecționarea traficului pe drumul național unde se afla casa reclamanților și lipsa unui răspuns adecvat din partea autorităților le-au afectat acestora dreptul de folosire în liniște a locuinței, ceea ce a dus la o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Ca atare, familiei au fost acordate daune morale de 10.000 de euro și 750 de euro pentru acoperirea cheltuielilor cu procesul.
DOCUMENT – Decizia CEDO în cazul Kapa și alții împotriva Poloniei (în limba engleză):