Judecătorul Ovidiu Galea, din cadrul Tribunalului Bihor, a reacționat după ce Curtea de Apel București a stabilit, vineri, că ar fi colaborat cu Securitatea și că, în calitate de ofițer de securitate, ar fi încălcat drepturile fundamentale ale omului înainte de 1989. Magistratul susține că în cele două luni cât a fost ofițer stagiar a făcut doar ciorne și transcrieri după dictarea ofițerilor instructori. ”Urmare acestei hotărâri (a Curții de Apel București – n.n.) am devenit primul magistrat român în activitate care poate dovedi că nu poate fi suspectat că ar fi un acoperit în justiție”, a reacționat judecătorul Galea, al cărui punct de vedere în redăm, integral, mai jos:
”S-a vorbit mult în ultimii ani despre “ACOPERIȚII DIN JUSTIȚIE”.
Urmare acestei hotărâri am devenit PRIMUL MAGISTRAT ROMÂN ÎN ACTIVITATE care poate dovedi că NU POATE FI SUSPECTAT CĂ AR FI UN “ACOPERIT ÎN JUSTIȚIE”.
Acest caz este unic deoarece în urmă cu 32 de ani am fost ofițer STAGIAR doar o perioadă de 2 (DOUĂ) luni.
În cele DOUĂ LUNI cât am fost angajat am făcut doar ciorne și transcrieri DUPĂ DICTAREA ofițerilor instructori.
O TRANSCRIERE după o activitate desfașurata de altcineva NU POATE AFECTA DREPTURILE nimănui.
Cred că este important de menționat că NU AM VĂZUT NICIODATĂ CUM ARATĂ O SONDĂ OPTICĂ.
Acest dosar este, fără urmă de îndoială, încă o incercare de compromitere a unui magistrat onest si incomod, LUCRU CE SE CONFIRMĂ TOCMAI PRIN DISTRIBUIREA INFORMAȚIEI IN PRESĂ.
Subsemnatul am informat încă de când am devenit magistrat – acum aproape 25 de ani – despre cele două luni de stagiatură, iar știrea de azi nu poate să mai surprindă deoarece și Presa a scris în repetate rânduri despre faptul că am fost ofițer.
Cunosc că la dosarul Curții de Apel LIPSEȘTE ORICE PROBĂ care să confirme implicarea subsemnatului în activități operative, de aceea vă invit să așteptăm motivarea, să aflăm ce anume i-a creat judecătorului care a judecat cauza impresia că ÎN CELE DOUA LUNI DE STAGIATURĂ aș fi fost un torționar.
Este evident că, situându-mă întotdeauna de partea Legii si a celor ce o respecta, am clarificat categoric lipsa vreunei intenții de a fi complice uneia sau alteia din părțile cărora sunt chemat să le fac dreptate.
Hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs la un complet de 3 judecători.
Cu respect,
Ovidiu Galea”
”Eram un tânăr care mă visam James Bond”
Vineri, Curtea de Apel București l-a declarat pe judecătorul Ovidiu Galea drept colaborator al Securității. În luna august 1989, după absolvirea Școlii Militare de Ofițeri de Securitate București, acestuia i-a fost acordat gradul de locotenent și a fost încadrat ofițer operativ la Inspectoratul Județean Timiș.
Magistratul a susținut mereu că a făcut strict transcrieri după dictarea ofițerilor superiori, nu muncă operativă, de teren. Ovidiu Galea a negat că ar fi spionat prin sondă optică turiști străini cazați la un hotel din Timișoara. „Eram un tânăr care mă visam James Bond. Nu era o rușine să fii ofițer de contraspionaj. Vă dați seama, nu puteam să ajung James Bond în două luni. Din câte știu, se face și acum o perioadă de inițiere pentru tinerii ofițeri. Transcrierea cererii de chemare în judecată a apărut în presă când am vrut să mă transfer la Tribunalul Militar. Superiorii mă chemau să fac diverse lucruri. N-am văzut o sondă optică în viața mea. Mi s-a dictat ce am scris în dosar”, a susținut judecătorul în fața instanței la ultimul termen de judecată, potrivit europalibera.org.
La dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, judecătorul Ovidiu Galea a depus și o decizie a Curții Constituționale potrivit căreia, pentru a fi considerată colaborator al fostei Securități, o persoană trebuie să fi lucrat în cadrul structurii, să fi îngrădit libertăți fundamentale ale omului, iar acțiunile să fi fost făcute în scopul susținerii regimului comunist.
”Nu s-a făcut dovada că a desfășurat activități care au suprimat drepturile omului și nu a demonstrat că a sprijit puterea comunistă. În plus, clientul meu a lucrat pentru Securitate doar 2 luni și jumătate, până la revoluția din 1989, fiind ofițer debutant. A întocmit documente tip școală, acte care nu au fost înregistrate la unitatea militară unde era încadrat. Aceste acte nu au fost supuse pentru aprobare superiorilor”, a precizat avocatul magistratului bihorean, citat de europalibera.org.
Acesta a mai arătat că și Romul Dragoman, șeful pe linie de Securitate a lui Galea și șeful Serviciului contraspionaj al Securității Timișoara, a fost verificat de CNSAS, care a stabilit că nu ar colaborat cu fosta poliție politică, ceea ce înseamnă că nici subordonații acestuia nu au colaborat.
Comments 1