Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a anunțat, vineri, trimiterea în judecată a primarului comunei bihorene Abram, Gabriel Octavian Nuțaș, acuzat de tentativă la obținerea ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Edilul este suspectat că ar fi folosit documente false pentru a obține transferul de la bugetul de stat a peste 146.000 de lei pentru decontarea unor lucrări de infrastructură la grădinița din Abram, care, susțin procurorii, nici măcar nu au fost realizate. În același dosar au mai fost trimiși în judecată directoarea firmei din Oradea, care a emis documentele de plată pentru lucrările nefăcute, și dirigintele de șantier, un bărbat din Arad.
Potrivit unui comunicat semnat de prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Gligor Sabău, faptele de care este acuzat primarul din Abram s-au petrecut în luna octombrie 2019. Gabriel Octavian Nuțaș ar fi semnat atunci documente de plată emise de o firmă din Oradea, care atestau executarea unor lucrări de infrastructură la grădinița din Abram, în realitate nefăcute – arată procurorii.
În baza acestor acte, edilul ar fi solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației primirea aprobării transferului de la bugetul de stat a sumei de 146.000 de lei, necesară decontării valorii lucrărilor efectuate grădinița din Abram. Refacerea clădirii era finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în baza unui contract semnat, în 2018, între Ministerul Dezvoltării Regionale și administrația locală din Abram.
”În calitate de primar și ordonator principal de credite al Unității Administrativ – Teritoriale Comuna Abram, (…), a solicitat la data de 25.10.2019 Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației primirea aprobării transferului de la bugetul de stat a sumei de 146.241,05 lei, necesară decontării valorii lucrărilor efectuate la obiectivul de investiții „Reabilitare, modernizare și extindere grădiniță și școală din localitatea Abram, jud. Bihor”, finanțat prin Programul național de dezvoltare locală, în baza contractului nr. 335/23.01.2018, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – coordonatorul programului și Unitatea Administrativ -Teritorială Comuna Abram – beneficiarul programului, folosind documente false, fără ca transferul sumei de bani să fie acceptat”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Directoarea firmei din Oradea care a întocmit actele care ar fi atestat în mod nereal efectuarea lucrărilor, dar și dirigintele de șantier, care ar fi confirmat din punct de vedere cantitativ și calitativ existența lucrărilor de infrastructură, au fost trimiși la rândul lor în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privat și complicitate la tentativă de obținere ilegală de fonduri. Aceleași acuzații au fost reținute și în sarcina firmei orădene.
”Eu am crezut că am ieșit din ecuație”
Contactat de BihorJust, primarul comunei Abram, Gabriel Octavian Nuțaș, a recunoscut că a fost anunțat de trimiterea sa în judecată, dar s-a arătat mirat că ancheta l-a vizat și pe el: ”Eu am crezut că a ieșit din ecuație. Am știut că a rămas ancheta în privința constructorului. În ultima vreme nu m-a mai contactat nimeni. Acum, cum am aflat de trimiterea în judecată l-am și sunat pe avocat, să văd ce și cum.”
Edilul din Abram a recunoscut că a semnat o factură de 146.000 de lei prezentată de constructor, pentru o fundație la o școală nouă care se ridică în comună: ”Înaintea acestei facturi mai era una, de vreo 7 miliarde și ceva de lei (vechi – n.n.), care, cu toate că Inspecția în Construcții a fost în teren, nu mi-au decontat-o de la Ministerul Dezvoltării. (Constructorii) au venit între timp și pentru factura asta de 146.000 de lei – eu atunci având și niște probleme de sănătate, fiind și în spital în Cluj, mi-au pus factura în față și am semnat-o. Dar, repet, nu am primit banii nici pe factura de 7 miliarde, nici pe cea de 146.000 de lei. Nu mi-au fost nici trimiși la primărie, nici nu i-am plătit firmei. Probabil că am greșit semnând factura aceea, dar am avut încredere și în dirigintele de șantier și în constructorul cu care am mai lucrat. Ne-au reabilitat școala veche în trei luni, ceea ce puține firme fac.”
Primarul Gabriel Nuțaș susține că în privința fundației pentru care a fost emisă factura de 146.000 de lei, fierul beton era deja achiziționat. De atunci, lucrările la noua școală au continuat și s-a ajuns cu construcția la acoperiș.
Cercetările din acest caz au fost efectuate de Parchetul Bihor în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, iar procesul primarului și al celor considerați complicii săi va avea loc la Tribunalul Bihor.