Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit joi, că în cazul iniţierii sau constituirii unui grup infractional organizat ori aderării sau sprijinirii sub orice formă a unui astfel de grup, termenul de prescripţie a răspunderii penale se calculează în raport de limita maximă a pedepsei, respectiv 20 de ani. Curtea Supremă a admis astfel sesizarea prealabilă formulată de către Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori.
Comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală:
În şedinţa din 4 noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată următoarea soluție:
Decizia nr. 75 în dosarul nr.2439/1/2021
Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei probleme de drept:
„Dacă, în cazul infracţiunii prevăzute de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară datei de 01 februarie 2014), termenul de prescripţie a răspunderii penale se stabileşte în raport de limita maximă a pedepsei prevăzută de acest text de lege, respectiv 20 de ani, sau în funcţie de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional, în considerarea, relativ la sintagma „pedeapsă prevăzută de lege”, a dispoziţiilor alineatului (2) al art. 7 din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară)”.
Stabileşte că în cazul infracţiunii prevăzute de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003 (forma anterioară datei de 1 februarie 2014), termenul de prescripţie a răspunderii penale se calculează în raport de limita maximă a pedepsei prevăzute de acest text de lege, respectiv 20 de ani, indiferent de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracţional.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin. (3) din Codul de procedură penală.
Dosarul în care a fost formulată sesizarea prealabilă a vizat un grup infracțional organizat care a acționat între august 2010 și februarie 2012, prin comiterea unor infracțiuni de șantaj și a unor fapte violente. Membrii grupării au fost acuzați că își exercitau controlul asupra unor cartiere, piețe și zone dintr-un oraș, unde percepeau taxe de protecție și recuperau diferite bunuri sau sume de bani.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: