Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în cadrul ședinței de marți, 9 noiembrie, să sesizeze Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru a stabili dacă procurorii care candidează pentru o funcție de conducere au colaborat cu Securitatea. Și CSAT va trebui să comunice dacă magistrații menționați au colaborat cu servicii de informații.
Secția pentru procurori a analizat nota privind propunerea de efectuare a verificărilor prevăzute în art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii. Astfel, s-a decis, în unanimitate, sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii care îndeplinesc condiţia de a fi împlinit 16 ani înainte de decembrie 1989 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea.
Pe lângă aceasta, Secţia pentru procurori a hotărât sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii menţionaţi în Anexa 1 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea.
Art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii arată că: ”Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Consiliului Suprem de Apărare a Țării să verifice și să comunice dacă procurorul a făcut parte din serviciile de informații sau a colaborat cu acestea.”