Dosarul în care deputatul bihorean Mihai Lasca a fost cercetat de DIICOT, alături de alți inculpați, sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Tribunalul Bihor a admis, miercuri, o excepție de necompetență după calitatea persoanei, în baza faptului că Lasca a fost ales deputat anul trecut. I s-a schimbat astfel calitatea, motiv pentru care competența de a-l judeca îi aparține Curții Supreme.
Minuta sentinței Tribunalului Bihor din 10 noiembrie 2021:
Admite excepția necompetenței după calitatea persoanei a Tribunalului Bihor invocată de reprezentanta Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea.
În baza art.50 Cod procedură penală raportat la art.40 alin.1 Cod procedură penală cu referire la art.48 alin.2 Cod procedură penală dispune declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii SÎRBU CONSTANTIN EDUARD, OJOG ALIN DUMITRU fost STOIA, BILANIUC SEBASTIAN EUGEN fost FOTĂ, BEJUŞCĂ IOAN GHEORGHE, BRISC VIOREL CIPRIAN, KOSORINSKY ROMAN, LEHO VALENTIN COSMIN, GAFENCU LUCIAN CONSTANTIN, SASU SORIN, KOTELES ROBERT JANOS, ZLIBUŢ GHEORGHE COSMIN, LASCA MIHAI IOAN, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(…) Fără cale de atac. Pronunțată în ședința publică din 10.11.2021.
Ioan Mihai Lasca a fost trimis în judecată în 2018, sub acuzația de constituirea unui grup infracțional organizat. Potrivit DIICOT, în perioada august-septembrie 2012, Lasca și un alt inculpat, Ioan Bejușcă, ar fi constituit, alături de alte două persoane neidentificate, un grup care ar fi avut ca scop identificarea şi racolarea de persoane de origine afro-asiatică pe care să le călăuzească sau să le transporte ilegal în Ungaria și spre Occident. Procurorii susțineau că, deși ar exista probe că grupul s-a constituit, nu ar rezulta că și-a atins scopul.