16 deputați au depus, la Senat, un proiect prin care propun plafonarea prețurilor RCA la tarifele de referință ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit inițiatorilor, va fi eliminat “caracterul orientativ” al tarifului de referință stabilit periodic de către ASF, care va fi transformat într-un prag ce nu va mai putea fi depășit de asigurători atunci când stabilesc prețul unei polițe RCA.
În prezent, tarifele de referință nu reprezintă limite minime sau maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii RCA, dar și pentru cei asigurați. Asta înseamnă că asiguratorii își pot stabili individual tarifele.
Parlamentarii mai propun ca amenzile pentru faptele asigurătorilor RCA să fie majorate de 10 ori, de la 50.000 lei la 500.000 lei. Măsura are ca scop descurajarea acestora de a majora tarifele percepute asiguraților și realizarea unui sistem stabil și echitabil pentru asigurați.
Prețul polițelor RCA a crescut foarte mult după ce City Insurance, cel mai mare asigurator din piață, cu aproximativ 3 milioane de polițe active, a intrat în insolvență.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România reacționează
Asiguratorii au reacționat în această dimineață față de propunerea legislativă depusă la Senat. Aceștia susțin că ”proiectul nu este în concordanță cu Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și cu legislația europeană incidentă în domeniul asigurărilor, și riscă să atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislației RCA.”.
Membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România(UNSAR) susțin că acest lucru are loc în contextul în care prioritatea ar trebui să fie tocmai îndreptarea acelor aspecte din legislația națională care au atras deja declanșarea procedurii de infringement împotriva României și nicidecum generarea unor noi încălcări ale legislației europene prin legislația națională.
Totodată, UNSAR mai spune că expunerea de motive care stă la baza proiectului include o serie de informații și calcule fără fundamentare actuarială, plecând de la o serie de informații false ce au circulat în spațiul public.
DOCUMENT – Proiect de Lege pentru completarea şi modificarea Legii nr. 132 din 31.05.2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie: