Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au adresat o solicitare Avocatului Poporului și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție vizând sesizarea Curții Constituționale cu obiecția de neconstituționalitate privind proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2016. Prin acest document, SRI dobândește statutul de ”organ special de cercetare penală”, având dreptul să facă acte de urmărire penală în cazuri speciale prevăzute de Legea siguranței naționale, cum ar fi trădare, spionaj ori terorism. În opinia celor patru asociații, acest fapt ”înseamnă o îndepărtare de valorile europene și o întoarcere spre trecutul comunist”.
Cele patru asociații consideră că prin acordarea unui rol activ în procesul penal unui serviciu de informații un rol activ în procesul penal poate afecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv cel la un proces echitabil.
”Adoptarea OUG nr. 6/2016 a fost criticată dur, la data respectivă, de asociațiile de magistrați, care au invocat vicii grave de neconstituționalitate și au cerut Parlamentului respingerea acesteia. Proiectul de lege votat în 16.11.2021 nu a corectat niciunul dintre aceste vicii, în condițiile în care în legea de aprobare a OUG nr. 6/2016 nu au fost făcute modificări cu privire la dispozițiile ordonanței de urgență”, se arată în comunicatul celor patru asociații.
UNJR, AMR, AJADO și APR au atras, din nou, atenția asupra problemelor de constituționalitate ridicate de acest proiect de lege și solicită sesizarea Curții Constituționale. În opinia celor asociațiilor, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, desemnat pentru a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale, nu are o lege de fundamentare transparentă, care să îi stabilească în mod clar natura juridică, structura, funcțiile și modul de control, ”fapt ce îl situează în afara principiului legalității”.
”Proiectul de lege legitimează o structură creat printr-un act clasificat ca secret de stat, într-o modalitate ce sfidează principiile statului de drept și democrația”, se arată în comunicat.
Cele patru asociații de magistrați susțin că atribuirea dreptului de a face acte de cercetare penală unui serviciu secret compromite independența anchetelor și, implicit, pe cea a justiției, iar adoptarea OUG nr. 6/2016 s-a făcut fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. În plus, proiectul de lege adaugă organelor de cercetare penală și „lucrători specializați din cadrul poliției”, ceea ce extinde din nou – în mod neclar – sfera persoanelor care dobândesc dreptul de a face cercetare penală”, atrag atenția asociațiile.
Având în vedere aceste aspecte, UNJR, AMR, AJADO și APR au solicitat Avocatului Poporului și președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție sesizarea Curții Constituționale cu obiecția de neconstituționalitate privind proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2016.
DOCUMENT – Comunicatul celor patru asociații ale magistraților cu privire la OUG 6/2016: