Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a dispus, vineri, lansarea portalului ReJust. Este vorba despre o aplicație concepută pentru a le permite cetățenilor și profesioniștilor dreptului accesul gratuit și mult mai facil la hotărârile judecătorești pronunțate de judecătorii, tribunale și curți de apel din România.
Față de celelalte soluții informatice de jurisprudență, portalul ReJust oferă gratuit:
- acces personalizat, pentru fiecare utilizator, la jurisprudența instanțelor naționale, care cuprinde în prezent peste 26 de milioane de hotărâri judecătorești și încheieri;
- posibilitatea de salvare a documentelor în contul utilizatorului, pentru accesarea ulterioară;
- posibilitatea de vizualizare a celorlalte documente emise în același dosar, inclusiv a hotărârilor judecătorești pronunțate în căile de atac îndreptate împotriva unei hotărâri deschise spre vizualizare;
- posibilitatea de filtrare a rezultatelor utilizând mai multe criterii, mult mai adecvate pentru activitatea profesioniştilor dreptului, inclusiv tipul soluției și tipul documentului sau nivel instanţă;
- acces suplimentar pentru judecători constând în vizualizarea numărului de dosar în cadrul căruia a fost pronunțată hotărârea deschisă spre vizualizare, urmând a se oferi pentru aceștia, în cel mai scurt timp, acces integral în format neanonimizat la întreaga jurisprudență.
”La dezvoltarea aplicației s-a avut în vedere respectarea tuturor hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la publicarea jurisprudenței în format anonimizat şi la exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunţate în dosarele având caracter confidenţial”, a anunțat CSM, care a precizat că ReJust este actualizat zilnic.
Portalul a fost prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și președinților UNBR și Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, precum și directorului Institutului Național al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a lansat invitația către toți justițiabilii de a accesa aplicația și de a transmite sugestii de îmbunătățire.
E ok