Consiliul Local Oradea a adoptat, vineri, proiectul privind stabilirea taxelor, impozitelor și tarifelor locale pentru anul 2022, care aduce – potrivit primăriei locale – cele mai mici intervenții din ultimii ani. Primarul Florin Birta a anunțat că taxele au fost doar indexate cu indicele general al inflației, de 2,6%. Cele mai multe modificări au fost făcute în cazul parcărilor, unde a fost introduse locurile cu marcaj roșu.
Modificări ale tarifelor pentru parcările publice cu plată
Din 2022 în Oradea va fi introdusă o nouă zonă de tarifare on-street (parcări stradale) – Zona 0 (cu marcaj roșu). Aceste locuri vor fi amenajate într-o zonă de 300 de metri din jurul parcărilor supraterane sau subterane (off-street) din oraș. Tariful este 8 lei/oră, între orele 7:00 și 21:00, de luni până vineri, iar staționarea este limitată la o singură oră.
”Prin această nouă zonă de tarifare se dorește determinarea celor care preferă să parcheze pe carosabil, cu toate că au în apropiere o parcare supra/subterană, să aleagă să parcheze într-o parcare amenajată, unde tariful este de 3 lei/oră”, au explicat edilii.
O altă modificare privește aplicarea unui tarif redus în parcările supra și subterane în intervalul orar 18:00 – 7:00. În plus, în proiectul de hotărâre este prevăzută uniformizarea abonamentelor de parcare off-street (150 lei/lună) și a abonamentelor pentru parcări rezidențiale (160 lei/an).
Modificări generate de indexarea cu indicele inflație și de corectarea unor situații
Propunerile de modificare pot fi grupate în două categorii: indexarea cu indicele general al inflației, obligatorie conform Codului Fiscal (+2,6%) și modificări ale taxelor existente sau adoptarea unor noi taxe locale/speciale, se arată într-un comunicat al administrației locale.
La impozitarea clădirilor s-a propus amânarea termenului de aplicare a majorării impozitului pe clădiri cu 50% pentru clădirile care sunt racordabile (prin branșamente și racorduri, fără a necesita extinderea rețelei), dar nu dețin contracte de furnizare a energiei termice în sistem centralizat sau de furnizare a gazelor naturale, începând cu 1 ianuarie 2023.
La impozitarea terenurilor intravilane s-a propus continuarea aplicării măsurilor privind declararea terenurilor pe care sunt amplasate construcții. ”Măsura aplicată în anul 2021, pentru terenurile cu construcții din zonele A și B se propune a fi aplicată în anul 2022 și pentru suprafețele de teren situate în zona fiscală C, pe care sunt edificate construcții și care au declarate suprafețe cu destinație agricolă până la 500 mp, care se încadrează la categoria teren cu construcții, până la data de 31 martie proprietarii putând să ceară reintroducerea în circuitul agricol atestat cu documente, fotografii, ortofotoplan”, au precizat reprezentanții autorităților locale.
Pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitelor locale, bonificația acordată va fi de 4% în cazul achitării la Primăria Oradea (prin Sala Ghișeelor), Poștă, CEC, prin POS sau prin ordin de plată și de 8% în cazul achitării online prin www.oradea.ro și www.ghișeul.ro
Taxe pe unități de cazare airbnb
Referitor la taxele speciale, s-a propus completarea taxei pentru promovarea turismului, în sensul extinderii ariei de aplicare a taxei asupra tuturor unităților de cazare din Oradea (în prezent, se aplică strict unităților de cazare cu mai mult de 5 camere), gen Airbnb. Taxa pentru promovarea turismului se va putea achita prin decont lunar de 3% sau prin achitarea unei taxe fixe de 500 lei/an/cam/apart.
Începând cu 1 ianuarie 2022 în piramida Primăriei Oradea vor fi operate pe loc strict declarațiile fiscale pentru mijloacele de transport (auto) – taxa 20 lei/declarație. Singura excepție va fi reprezentată de declarațiile fiscale pentru clădiri/terenuri persoane fizice (strict succesiuni în limita a maximum 5 declarații fiscale) – taxă fiind de 50 lei/declarație fiscală.
Se introduce o nouă taxă locală pentru utilizarea infrastructurii rutiere de către operatorii de transport alternativ, autorizați de ARR în baza OUG 49/2019 în cuantum de 500 lei/an. Este vorba despre cei care operează în cadrul aplicațiilor de genul Bolt sau Uber. Noua taxă se achită în două tranșe egale cu scadențe pe 31 martie, respectiv 30 septembrie. Pentru cei care obțin în cursul anului autorizația pentru transport alternativ, termenul de plată pentru acel an este 31 decembrie.
O altă modificare vizează taxa pentru transferarea autorizaţiei taxi, care crește de la 60 lei la 1000 lei.
Revizuirea zonării fiscale pentru 66 străzi/tronsoane de străzi
În ședința Consiliului Local de vineri s-a aprobat și proiectul privind revizuirea zonării fiscale a teritoriului municipiului Oradea. Ca urmare a investițiilor în refacerea ori dezvoltarea unor zone din oraș, s-a propus revizuirea zonării fiscale pentru 66 străzi/tronsoane de străzi:
- 16 străzi din Ioşia (amenajare Coridor Verde Barcăului, asfaltari)
- 10 străzi în zona Cihei-Sânmartin (extindere gaz, extindere rețele apă)
- 8 străzi în zona deal (asfaltări, canalizare pluvială, extindere gaz)
- 7 străzi în Oncea (asfaltare)
- 7 străzi în zona Calea Aradului – Veteranilor (amenajare Parc Coriolan Pop, asfaltare străzi, extindere gaz)
- 6 străzi în zona Gutenberg (asfaltări, rețele de canalizare pluvială, extindere gaz)
- 3 străzi în Velența (asfaltare și reamenajare Piaţa Tineretului, extindere gaz)
- 3 străzi în Centru (asfaltare, corectare)
- 2 străzi în Podgoria (asfaltare, extindere traseu autobuz)
- 2 străzi în zona Clujului (extindere gaz)
- o stradă în Parcul industrial 2 (extindere apă-canal, extindere gaz)
- o stradă în Nufărul
Astfel, 18 străzi/tronsoane de străzi trec din zona fiscală B în zona fiscală A, 6 din din zona C în zona A, 12 din zona C în zona B, 4 din zona D în B, 17 din zona D în C. În cazul a 9 străzi, chiar dacă s-a modificat ușor punctajul, acesta nu a condus la încadrarea într-o altă zonă fiscală.
DOCUMENT – Proiectul privind stabilirea taxelor, impozitelor și tarifelor locale pentru anul 2022 în Oradea: