Un avocat bulgar a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces în care s-a plâns că a fost înregistrat ilegal de organele de anchetă din țara sa, care monitorizau un fost ministru al Apărării. Avocatul a reclamat faptul că discuția telefonică era acoperită de privilegiul avocat-client și că înregistrarea și transcrierea trebuiau distruse.
Vasil Tonchev Vasilev, un avocat bulgar de 63 de ani, s-a referit în reclamația adresată CEDO la interceptarea, înregistrarea și transcrierea unei convorbiri telefonice din 2010 între el și unul dintre clienții săi, un fost ministru al Apărării, care era monitorizat în secret în legătură cu un dosar penal.
Avocatul s-a plâns autorităților de urmărire penală și a depus o cerere de despăgubire, argumentând că conversația era acoperită de privilegiul avocat-client și că înregistrarea și transcrierea acesteia ar fi trebuit distruse. Ambele acțiuni au rămas fără niciun rezultat.
În baza articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a locuinței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, avocatul Vasil Vasilev a arătat că înregistrarea și transcrierea conversația telefonică cu clientul său a fost ilegală și inutilă. A susținut, de asemenea, că legislația bulgară nu avea reguli suficient de clare cu privire la distrugerea înregistrărilor convorbirilor avocat-client interceptate accidental.
În plus, invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană, avocatul reclamă că procesul privind cererea de despăgubire s-a desfășurat cu ușile închise, deoarece probele puse în discuție au fost obținute prin supraveghere secretă. Prin urmare, publicul a fost exclus de la audierile făcute în cauză și hotărârile care au urmat nu au fost pronunțate public.
CEDO a constatat că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la viață privată prin nedistrugerea înregistrărilor convorbirilor pe care le-a avut cu clientul său. În plus, judecătorii Curții au constatat că i-a fost afectat și dreptul la la un proces echitabil din cauza excluderii publicului de la audieri în cadrul procedurilor de despăgubire introduse de reclamant și a lipsei de publicitate a hotărârilor pronunțate în acest caz.
Ca urmare, CEDO a obligat Bulgaria să-i plătească avocatului daune morale de 3.000 de euro și aceeași sumă pentru cheltuieli judiciare.
Hotărârea CEDO în cazul avocatului bulgar a fost publicată, în premieră, de juridice.ro.